Kortkolom buitenland

Nieuwe arrestatie bij Duitse neonazi’s

Berlijn. De Duitse politie heeft vanmorgen een 31-jarige man gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de neonazistische groep die in verband is gebracht met de moorden op negen immigranten en een politie-agente. Carsten S., wordt verdacht van medeplichtigheid bij zes moorden en één poging tot moord. Hij zou geld en wapens hebben gegeven aan de neonazi’s Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, die in november zelfmoord pleegden, en Beate Zschäpe, die zich aangaf bij de politie. (AP)

Netanyahu wint verkiezingen in Likud

Jeruzalem. De Israëlische premier Netanyahu heeft de extreemrechtse kolonistenleider Moshe Feiglin gisteren verslagen in de strijd om het leiderschap van de regerende Likudpartij. Feiglin kreeg een kwart van de stemmen, aldus de publieke radio. Netanyahu had zich ten doel gesteld meer dan 80 procent van de stemmen te veroveren. De opkomst, 48 procent van de leden, was ook lager dan de premier zich had voorgesteld. De parlementsverkiezingen moeten eind 2013 worden gehouden, maar Netanyahu zou ze willen vervroegen. Peilingen beloven Likud winst. (AFP, Reuters)

IAEA terug uit Iran na ‘goede’ gesprekken

wenen. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap heeft de afgelopen dagen in Iran „goede” besprekingen gevoerd over omstreden elementen van het Iraanse nucleaire programma. Maar meer gesprekken zijn nodig, aldus Herman Nackaerts, adjunctdirecteur van het IAEA, vandaag na zijn terugkeer in Wenen. Het semiofficiële Iraanse persbureau Fars meldde dat er ook overeenstemming is om verder te praten. Over de inhoud van de gesprekken liet niemand iets los. (Reuters)

1.500 migranten dood onderweg naar Europa

Genève. Vorig jaar is een recordaantal van 1.500 migranten gestorven bij pogingen Europa in te komen. Dat schat het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Dit aantal is gegroeid door de onrust in Noord-Afrika en de oorlog in Libië. De meesten doden waren vluchtelingen die trachtten de zee over te varen. Ongeveer 56.000 migranten, voor de helft Tunesiërs, reisden vorig jaar via Italië naar Europa, aldus het UNHCR. Naar Griekenland en Malta gingen duizend migranten. Volgens Griekse cijfers kwamen naar schatting 55.000 migranten via de Grieks-Turkse grens naar Europa. (Reuters)