Kortkolom binnenland

Leden GroenLinks: stop steun missie Kunduz

Rotterdam. Tientallen leden van GroenLinks willen dat de partij op haar congres van volgende week de steun voor de politietrainingsmissie in Kunduz intrekt. In hun motie daartoe stellen de leden dat de missie te militair is en dat GroenLinks het kabinet niet moet steunen. Kritiek op de missie is vaker gericht aan GroenLinks dan aan het kabinet, en dat leidt „steeds weer tot grote imagoschade”, aldus de indieners van de motie. De partij stemde een jaar geleden na fel intern debat in met het uitzenden van zo’n vijfhonderd militairen om agenten in de Noord-Afghaanse provincie op te leiden. Op het congres vorig jaar overleefde fractievoorzitter Jolande Sap een motie van wantrouwen die was ingediend naar aanleiding van de steun aan de missie. (NRC)

Inspectie: instelling wil geen homo’s genezen

Rotterdam. De christelijke zorginstelling Different biedt geen therapie aan waarbij homo’s worden ‘genezen’. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vastgesteld. Onlangs meldde dagblad Trouw dat Different therapieën zou aanbieden waarbij homo’s leren hun geaardheid te onderdrukken. De therapieën zouden worden vergoed door de zorgverzekeraars. Inmiddels is vastgesteld dat Different zich wel richt op „cliënten met homoseksuele gevoelens”. Maar „daarbij gaat het niet om het onderdrukken van de homoseksualiteit, maar op het aanvaarden van wie men is”, meldde minister Schippers (Volksgezondheid, VVD). Ook onderschrijft het bestuur van Different dat homoseksualiteit geen ziekte is. De stichting Tot Heil des Volks, waar Different deel van uitmaakt, eist rectificatie en excuses van Trouw. (Novum)

Schippers onderzoekt gezondheidsinspectie

Den Haag. Minister Schippers laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doorlichten. Ze wil een extern onderzoek naar de vraag hoe de organisatie zich kan ontwikkelen tot een „eigentijdse toezichthouder”. In de zogeheten Toezichtvisie schrijft ze dat de IGZ meldingen sneller en beter moet afhandelen en meer onaangekondigde bezoeken moet afleggen. Verder moet de IGZ meer waarde hechten aan signalen die patiënten geven. Volgens haar is het noodzakelijk dat de inspectie zich „bij haar doelstellingen laat adviseren door kritische onafhankelijke buitenstaanders om bedrijfsblindheid te voorkomen”. (NRC)

Holleeder moet in zaak Van Hout getuigen

Haarlem. Willem Holleeder moet getuigen over een mislukte aanslag op mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout, in 2000. Dat heeft de rechtbank in Haarlem gisteren bepaald. Naast Holleeder moeten nog enkele betrokkenen worden gehoord. In de zaak staan de 55-jarige Maruf M. en de 46-jarige Nico V. terecht. Vorig jaar oordeelde de rechtbank dat het justitieel onderzoek onvolledig was, waarna het hof besloot dat de zaak over moest. Cor van Hout overleefde de aanslag. In 2003 werd hij alsnog geliquideerd. (Novum)

Geen bijbetaling voor mondzorg kinderen

Den Haag. Ouders hoeven niet bij te betalen voor de mondzorg van hun kinderen. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het vrijgeven van de tandartstarieven. Ze stelt dat zorgverzekeraars verplicht zijn met voldoende tandartsen contracten te sluiten om de gebitten van de kinderen te verzorgen, omdat deze zorg in het basispakket zit. Zorgverzekeraars die dat nalaten, zijn wettelijk verplicht de tandartsrekening voor kinderen te vergoeden. (NRC)