‘Kabinet laat 15 miljard aan extra bezuinigingen in kaart brengen’

Het kabinet heeft voor 15 miljard euro aan extra bezuinigingen in kaart laten brengen. Structurele hervormingen in de zorg, de sociale zekerheid en de woningmarkt zijn onvermijdelijk geworden, zo schrijft De Telegraaf vanochtend. NRC Handelsblad becijferde vorige maand dat volgend jaar zeker 7 miljard euro extra moet worden bezuinigd.

De plannen zijn een uitwerking van rapporten die twintig ambtelijke werkgroepen in 2009 hebben opgesteld om de rijksbegroting op de lange termijn op orde te brengen. De rapporten zijn geactualiseerd, zodat er bij de nieuwe bezuinigingsronde op kan worden teruggegrepen. Kringen rond het kabinet zeggen nadrukkelijk tegenover NRC Handelsblad dat het niet om een vernieuwde kabinetsformatie gaat.

Beperken hypotheekrenteaftrek behoort tot opties

Onder de opties die ambtenaren hebben geïnventariseerd is het beperken van de hypotheekrenteaftrek. Ook het verhogen van de pensioenleeftijd in 2025 naar 68 jaar wordt als een mogelijkheid gezien. Begin maart onderhandelen VVD, CDA en gedoogpartner PVV over welke opties uit de lijst moeten worden gekozen.

Het ontkoppelen van uitkeringen van de lonen zou over een langere periode 16,3 miljard euro in het laatje brengen. Verder worden ingrepen in de huurtoeslagen overwogen. Het inkorten van de ww-duur van 38 maanden naar een jaar en het versoepelen van het ontslagrecht moet 2,85 miljard euro opbrengen. Een spitsheffing zou 3,3 miljard euro moeten opbrengen.

Reiskostenvergoeding mogelijk lager of zelfs afgeschaft

Een ander voorstel is de werkgevers op te laten draaien voor het eerste halfjaar van de ww-uitkering. Ze zouden mensen die ze ontslaan dan actiever helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Ook het verlagen van de ww-uitkering van 75 naar 70 procent van het laatstverdiende loon wordt genoemd.

Het verlagen van de belastingvrije reiskostenvergoeding naar twaalf cent is al eerder genoemd, maar ook het volledig afschaffen van die vergoeding zou een optie zijn. Door de bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking te verlagen is volgens de ambtenaren 3,7 miljard euro te besparen.

De budgetten voor ouderenparticipatie en scholing worden ook op de korrel genomen. Bij de zorg wordt onder meer het verhogen van het eigen risico en een eigen bijdrage van 2,50 euro voor medicijnen overwogen.

Het onderhandelen over bezuinigingen begint na cijfers CPB

NRC Handelsblad becijferde vorige maand dat volgend jaar zeker zeven miljard euro extra moet worden bezuinigd. Nederland moet dan volgens Europese afspraken het begrotingstekort hebben teruggebracht tot drie procent. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei toen dat het afhangt van de cijfers waar het Centraal Planbureau (CPB) binnenkort mee komt. Zodra die er zijn, gaan VVD, CDA en PVV onderhandelen.

    • Jules Seegers