Je reis plannen moet je ook met Google kunnen doen

Vul maar in, in het invoerveld hiernaast: „Ik wil morgen om 15:00 uur naar Purmerend Overwhere.” ‘Geen vertrekstation gevonden.’ Oh, vergeten. „Ik wil morgen om 15:00 uur naar Purmerend Overwhere vanaf Houten.” Daar verschijnt de juiste reis al op het scherm.

Braaf alle invoervelden invullen op de NS-site hoeft niet meer. De experimentele treinplanner die promovendus Kien Tjin-Kam-Jet (29) ontwikkelt, is te commanderen in het Nederlands. Als de treinplanner je niet begrijpt, geeft hij suggesties.

Tjin-Kam-Jet (hij is Nederlander) werkt bij de database-onderzoeksgroep van de Universiteit Twente. Zijn einddoel: zorgen dat internetgebruikers efficiënter kunnen zoeken. En niet alleen bij de NS, maar het liefst gewoon vanuit een algemene zoekmachine zoals Google.

Wat is er zo inefficiënt aan zoeken op internet?

„Veel nuttige informatie op het internet wordt pas toegankelijk na het invullen van een webformulier. De gegevens zelf staan in een database, in het deep web. De reisgegevens van de NS, maar ook informatie van een hotelboekingssite bijvoorbeeld. Als je nu in Google intypt: ‘ik wil woensdag om 12:00 uur naar Amsterdam’, krijg je het juiste antwoord niet.

„Ik werk aan een systeem dat dat soort vragen vertaalt naar een ingevuld webformulier. Zo kan je dan vanuit een algemene zoekmachine eenvoudig ‘gedistribueerd zoeken’ naar informatie in databases. Dus in allerlei websites tegelijk.

„Wat ik voor de NS heb gemaakt, is een demo om te kijken of deze manier van zoeken werkt. Ik had die al getest op de universiteit, bij zeventien gebruikers. Toen hoorde ik dat de NS geïnteresseerd was in een grotere proef. Sinds woensdag heb ik al negenduizend unieke bezoekers.”

Hoe goed werkt het?

„Supergoed, lijkt het. De zeventien eerste gebruikers konden er snel mee omgaan. Nu de test online staat, zie ik wel dat mensen ook formuleringen kiezen waar ik zelf niet op zou komen. Zoals: ‘Ik wil morgen om tien uur in Utrecht zijn.’ Dat gaat fout. Mijn systeem is regel-gebaseerd. Maar de regel ‘in x zijn betekent x is aankomststation’ zit er niet in.

„Rule based is de simpelste manier om zo’n zoekfunctie te bouwen. Ik heb alle NS-stations in het systeem geladen, alle woorden uit het woordenboek, en allerlei veelvoorkomende zinsnedes en patronen. Maar ik moet dus nog wat regels toevoegen. ”

Wat wordt uw volgende stap?

„Ik wil een systeem bouwen dat zelf leert, zodat ik niet álle regels hoef in te voeren. En ik wil dat mijn zoeksysteem ook gemakkelijk te configureren is voor iets anders, bijvoorbeeld een autoverkoopsite. Dat heb ik al geprobeerd. Dan laad je er alle automerken en -modellen in. En formuleringen zoals voor x euro. Ik hoop dat complexe websites mijn systeem willen inbouwen, zodat ze vanuit Google makkelijker te doorzoeken zijn.”

De experimentele Treinplanner staat op http://treinplanner.info

    • Hester van Santen