In opspraak geraakte opperrabbijn Ralbag weer aan het werk

Opperrabbijn Aryeh Ralbag bij een toespraak ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Joodse Gemeente Amsterdam. Foto screenshot YouTube

Opperrabbijn Aryeh Ralbag heeft zijn werkzaamheden voor de Joodse Gemeente Amsterdam hervat. Dat blijkt uit een brief die het bestuur vandaag aan de leden heeft gestuurd.

Bestuursvoorzitter Ronnie Eisenmann schrijft in de brief:

“Wij zijn ervan overtuigd dat de Opperrabbijn het gedachtegoed van de Joodse Gemeente Amsterdam, de visie van het Bestuur en de Raad op de rol van de Joodse gemeenschap binnen de bredere Joodse gemeenschap èn van de Joodse Gemeente Amsterdam in de samenleving, onderschrijft en wil blijven uitdragen.”

In de brief aan de leden van de Joodse Gemeente Amsterdam worden “diepgaande vervolggesprekken” met de opperrabbijn aangekondigd. Volgens het bestuur is de langeafstandsrelatie met Ralbag – die in New York woont en werkt – niet werkbaar meer. Insiders maken hier uit op dat zijn takenpakket wordt uitgekleed. Het contract van de opperrabbijn in Amsterdam loopt nog tot juli volgend jaar.

Ralbag raakte vorige maand in opspraak toen bleek dat hij zich had geschaard achter een verklaring waarin homoseksuelen worden opgeroepen in therapie te gaan. De opperrabbijn ondertekende deze Declaration On The Torah Approach To Homosexuality namens de Joodse Gemeente Amsterdam. Omdat het bestuur zich van de verklaring distantieerde, werd Ralbag “voorlopig” uit zijn functie ontheven.

    • Danielle Pinedo