Hypocrisie van links over dat boerkaverbod

Vooral blanke GroenLinks-stemmers zijn boos over het boerkaverbod. Waarom is dat eigenlijk? In Kunduz is hun partij juist tegen de boerka. Dan is een verbod goedkoper, schrijft Arjen van Veelen.

Als je auto’s verbiedt, worden autorijders boos. Als je natuur verbiedt, worden natuurliefhebbers boos. En als je boerka’s verbiedt, worden boerkadragers boos. Toch? Nee. De boerkadragers, over wie dit allemaal gaat, zwijgen. Vooral progressieve blanken zijn boos. Zoals de Groningse wethouder Karin Dekker van GroenLinks. Zij riep vrouwen op om uit protest een boerka te dragen. Als een soort anjer. Een pyjamaparty uit solidariteit. „Goed zo, Karin Dekker”, twitterde partijgenoot Kamerlid Ineke van Gent.

Is dit hypocriet van GroenLinks? Dankzij die partij zitten we toch in Kunduz, waar we strijden tegen de boerkaplicht van de Talibaan, tegen de mannen die vrouwen haten? En noemde Tofik Dibi, die doerak, de boerka niet een „wandelende gevangenis”?

Maar zo moet je dat allemaal niet zien, twitterde Ineke fluks. „Wij zijn tegen de boerka, maar ook tegen verbod erop! #symboolpolitiek.” Wij zijn heel erg tegen de boerka, maar als je er eentje aantrekt, zeggen wij: staat je goed! Liever trekken wij zo’n naar ding aan dan de tegenstander een succesje te gunnen.

Een beetje zoals die Feyenoordfans die vorig jaar hun eigen spelers opriepen om van PSV te verliezen, opdat Ajax geen kampioen zou worden.

Ook links haat boerka’s. Was het niet PvdA’er Ronald Plasterk die vier jaar geleden een boerkaverbod invoerde in het onderwijs?

En dan dat ‘carnavalargument’. Dat gaat zo: carnavalskleding mag nog wel van het kabinet, dus, betrapt! Dit is puur moslimpje pesten. Maar carnaval is tijdelijk en bovendien een feest. Een boerka draag je levenslang en is, begreep ik, een „wandelende gevangenis”. De vergelijking zou hoogstens opgaan als er Brabanders waren die levenslang apenpakkies droegen.

Het is een non-issue – vooral mensen die stampvoeten van woede vinden dit heel erg een non-issue.

En waarom? Omdat er maar honderd boerkadragers zouden zijn. Honderd gevangenisjes slechts. Kijk, als het er nou 123 waren, of 433, ja, dán. Op zo’n manier is Kunduz, dat gaat over honderd agentjes, ook een non-issue, zij het een duur non-issue: half miljoen per agent. Dan liever zo’n boerkaverbod. Dat is gratis en in het ergste geval een verbod op spoken.

Arjen van Veelen is redacteur en columnist van nrc.next.

    • Arjen van Veelen