Horror- honden

Door ongebreidelde inteelt is een groot deel van de rashonden ziekelijk of gehandicapt. Maar wat zijn ze toch schattig.

Marijke en Tom Somberg uit Enschede schuifelen met gebogen ruggen de spreekkamer binnen. Tom heeft vrij genomen. Franse bul Lex knort als een big.

Hun dierenarts heeft Lex doorverwezen naar de specialistische dierenkliniek WagenRenk in Wageningen. De bul heeft chronische ademhalingsproblemen. Zoals veel soortgenoten waarvan de korte snuit de afgelopen decennia steeds korter is gefokt. Een van vele erfelijke aandoeningen waarmee dierenarts Paul Mandigers in de dierenkliniek voortdurend wordt geconfronteerd.

Mandigers werkt ook als neuroloog aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hij ageert al jaren tegen het fokken van rashonden op uiterlijke kenmerken, al dan niet met stamboom. Ongebreidelde inteelt heeft volgens hem op grote schaal tot verziekte honden geleid.

De baasjes van Lex sommen zijn klachten op. Hij heeft veel last van oprispingen. Hij kokhalst. Hij spuugt. Soms valt hij zomaar om. Dan laat hij zijn urine lopen.

Er zijn dagen dat hij maar in zijn mand ligt. Knorrend. Zwaar ademhalend. Hij heeft het erg benauwd. Hun dierenarts heeft gezegd dat zijn huig te lang is en misschien kan worden ingekort.

„Weet u uit wat voor nest hij komt? Weet u iets van zijn ouders, van zijn broertjes en zusjes.” Specialist Mandigers aan het woord.

„Nee.” En hij heeft geen stamboom. Ze hebben hem via Marktplaats gekocht. Van een vrouw die een vreemd verhaal vertelde over een fokker die afwilde van die hond. Ze vertrouwden het al niet. Maar ze vonden de hond zo zielig. „Hij keek zo lief. Dat spreekt je aan.” Ze wilden hem niet achterlaten bij die vrouw. We nemen hem mee. Dat wisten ze zeker.

Mandigers onderzoekt de hond. De neusgaten staan open. Dat valt mee. De neusholte is gelukkig nog ruim genoeg. Dat heeft hij erger gezien. Die oprispingen zijn waarschijnlijk het gevolg van het ‘BOSsyndroom’ zoals het in de volksmond wordt genoemd. Een combinatie van ademhalingsmoeilijkheden en spijsverteringsproblemen die bij Franse buldoggen veel voorkomt. „Een erfelijke handicap”, zegt Mandigers, „door mensen gecreëerd.”

Mandigers pakt Lex’ kop vast. „Hij is scheel.” Zijn baasjes grinniken. „Niet zo’n beetje ook.”

Mandigers, aarzelend: „Maakt uw hond een slimme indruk?” Nou, nee. Mandigers legt uit: „Scheel en dom wijst bij kortsnuitige honden vaak op ontwikkeling van een waterhoofd. Dat is op korte termijn niet erg. Dat kan later wel een probleem worden als de ziekte progressief is. Dan is hij binnen drie jaar dood.”

Eerst kijkt de dokter wat aan benauwdheid en oprispingen valt te doen. Dat kan alleen met inwendig onderzoek. Lex ligt op de behandeltafel in de operatiekamer. Onder narcose aan het beademingsapparaat. Een assistente legt zijn tong opzij en houdt zijn bek met beide handen open. Lex’ hartslag schiet omhoog.

Het zachte gehemelte hangt voor Lex’ strottehoofd. Inkorten van die huig zou het leven voor Lex weer heel leefbaar maken, zegt Mandigers. Voorlopig. Maar aan het gezwollen strottehoofd dat te nauw is, kan hij niets doen. Net zomin als aan de luchtpijp van een halve centimeter doorsnee die twee keer zo groot zou moeten zijn. Als hij in de maag kijkt, ziet hij een ribbelige wand, wat op maagslijmvliesontsteking wijst.

Mandigers vertelt Lex’ baasjes wat hun hond te wachten staat. En dus ook hun. „Lex is een optelsom van erfelijke aandoeningen. Inkorten van de huig zal hem goed doen. Dan is pas één probleem getackeld. Al die andere problemen blijven. Hij zal de dierenarts nog regelmatig zien.”

Een van de baasjes snift. „Ik was er al bang voor”, zegt ze. Ze wrijft in haar ogen. „Als hij aan zijn huig wordt geholpen, hoe lang heeft hij dan nog?”

„Dat hangt ervan af hoeveel hij vergt van zichzelf”, zegt Mandigers. „Hoe drukker hij doet, hoe sneller hij meer problemen krijgt.”

Lex is een rustige hond, weten zijn baasjes. „Zo’n lieve hond. Daar doe je toch voor wat je kunt.” Volgende week komen ze terug voor de operatie. Lex moet een zo dragelijk mogelijk leven krijgen in „de tijd die hij nog heeft”. Over kosten wordt niet gepraat.

Ze hebben Lex voor 500 euro gekocht. Consult en onderzoek vandaag kosten 475 euro. De ingreep volgende week nog eens 500 euro.

Eenmaal thuis krijgen ze een telefoontje van de arts die de operatie uitvoert. Ze kan niet garanderen dat Lex nog dezelfde zal zijn na de ingreep. Dat heeft te maken met zijn waterhoofd.

Marijke en Tom nemen volgende week allebei vrij voor de operatie. Ze willen er zijn als Lex bijkomt uit narcose.

Dierenleed en mensenleed.

    • Dick Wittenberg