Hoge Raad beslist: diefstal in computerspel is strafbaar

De diefstal van virtuele goederen is strafbaar. Dat bleek gisteren uit een uitspraak van de Hoge Raad over een zaak waarin een dertienjarige jongen met fysiek geweld en onder bedreiging van een mes was gedwongen een virtueel masker en amulet af te staan die gebruikt worden in het computerspel Runescape.

Voor het slachtoffer en de daders hebben de spullen uit het spel reële waarde, oordeelde de Hoge Raad. Het slachtoffer had ‘exclusieve beschikkingsmacht’ over de spullen en die is hem afgenomen door de daders. Daaruit volgt dat er sprake is van diefstal, zo stelde de Hoge Raad. De zaak kan gevolgen hebben voor andere spellen. Zo worden bijvoorbeeld in World of Warcraft, dat wereldwijd door ruim elf miljoen gamers wordt gespeeld, ook goederen verhandeld.

De dader van de zaak waarover de Hoge Raad zich boog, werd in oktober 2008 al veroordeeld door de rechtbank. Hij was toen 14 jaar en kreeg een taakstraf van 160 uur en voorwaardelijke jeugddetentie. De verdachte ging in beroep, maar kreeg een jaar later dezelfde straf. Novum