Het ijs lonkt, en dus is er een massale run op schaatsen

De recente vorst heeft een run op schaatsen veroorzaakt. Foto Screenshot Youtube / Omroep Brabant

Het vriest pas een paar dagen, maar toch is de vraag naar schaatsen in Nederland alweer geëxplodeerd. Op Marktplaats zochten gisteren bijna 400.000 mensen naar een tweedehands paar, want het is wel crisis natuurlijk.

Anderhalve week geleden zochten nog ‘slechts’ 16.277 mensen naar een paar gebruikte schaatsen. Gisteren waren dat volgens Marktplaats 377.377.

Vandaag zal dit aantal ongetwijfeld nog verder groeien, want de vorst zet duidelijk door. Internetwinkel Wehkamp verkoopt volgens persbureau Novum al een week lang honderden nieuwe paren per dag. In de weken daarvoor ging het dagelijks slechts om enkele paren.

Begin deze week was het nog relatief rustig bij de schaatsenslijper:

Gemiddelde prijs paar schaatsen tien euro gedaald

De schaatskoorts is met de vrieskou nu dus dan toch in alle hevigheid ontbrand. Ook snowboots, mutsen, sjaals en handschoenen doen het al dagen bijzonder goed.

Overigens is de gemiddelde prijs van een paar schaatsen volgens Novum ten opzichte van vorig jaar meer dan tien euro gedaald. Dat is fijn in tijden van economische crisis. En met een vorst die waarschijnlijk tot zondag aan zal houden, durven veel mensen de investering kennelijk wel aan.

Maar liever dus wel goedkoop en tweedehands. Want als de dooi zondag inzet weet je natuurlijk maar nooit of het ijs dit jaar nog wel weer terugkomt. En vijf dagen schaatsen is leuk, maar of dat nu echt een heel nieuw paar waard is?

Waterschap Reest en Wieden werkt al een paar dagen aan zo mooi mogelijk ijs:

    • Niels Posthumus