Heilige en stinkende rivier

ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH AND INJURY A crow sits on a human corpse in the river Ganges in the eastern Indian city of Patna, in Bihar state, January 22, 2012. When India launched reforms to open up its state-stifled economy 20 years ago, many states surged ahead, leaving behind the 3.5 percent "Hindu rate of growth" that had plagued the decades after the country's independence from Britain in 1947, and with it Bihar. Picture taken January 22, 2012. To match Insight INDIA-BIHAR/ REUTERS/Adnan Abidi (INDIA - Tags: POLITICS BUSINESS) TEMPLATE OUT REUTERS

Een vogel – volgens het bijschrift van persbureau Reuters een kraai – loopt op een lijk in de rivier de Ganges, bij de noordelijke Indiase stad Patna.

Langs de gehele rivier worden de lichamen van overleden kinderen, lepralijders, sadhu’s (heilige mannen) en mensen die aan een slangebeet zijn gestorven, in het water geworpen.

Elke dag komen tienduizenden Indiërs naar de voor hen heilige rivier om er te baden, te bidden en hun doden te verbranden. Dat de rivier steeds meer vervuild raakt, lijkt hun niet te deren.

De Ganges is een van de meest vervuilde rivieren ter wereld. In klinische zin heeft het water van de Ganges dan ook alles behalve een heilzame werking op de tientallen miljoenen Indiërs die de steden, dorpen en nederzettingen langs de 2.525 kilometer lange rivier bewonen. Veel van hen lijden en sterven aan uitdroging door diarree, dysenterie of hepatitis, ziektes die mede worden veroorzaakt door vervuild water.

In 2011 stelde de Wereldbank 1 miljard dollar beschikbaar voor het schoonmaken van de rivier. De Indiase regering richtte in 2009 het National Ganga River Basin Authority (NGRBA) op met als doel het reinigen en onderhouden van de rivier. Een van de doelen is dat er na 2020 geen (industrieel) afvalwater meer in de Ganges mag stromen.