GVVV uit Veenendaal speelt vanavond in de kwartfinale ook tegen AZ

GVVV uit Veenendaal speelt vanavond in de kwartfinale ook tegen AZ. De 37-jarige spits en kunststofbewerker Dennis ‘Opa’ van Meegdenburg ziet kansen in Alkmaar.

Nederland, Veenendaal, 28-01-12 GVV Veenendaal tegen FC Lisse in de Hoofdklasse. Dennis Meegdenburg. © Foto Merlin Daleman

GVVV houdt het bij de maandagtraining vroeg voor gezien met het laagje sneeuw op sportpark Panhuis. In de kantine drinkt een enkele vrijwilliger zijn biertje. Supporterssjaals van Excelsior en Sparta hangen als jachttrofeeën boven de bar. Komt daar vanavond die van AZ bij? „Vast wel”, zegt spits Dennis van Meegdenburg met een glimlach. „Maar daarvoor hoeven we niet perse te winnen.”

Van Meegdenburg is het 37-jarige boegbeeld van de Topklasser uit Veenendaal. Elke zaterdag sleurt, zwoegt en scoort hij in het blauwe shirt. Elf doelpunten maakte hij dit seizoen in de competitie, ruim tweehonderd in zijn loopbaan in de Top- en hoofdklasse. „Hij is een voorbeeld voor de spelersgroep, met zijn instelling en slimheid in het veld”, zegt voorzitter Henny Verbruggen.

Zelfs onbekenden noemen Van Meegdenburg tegenwoordig bij zijn bijnaam ‘Opa’. Hij is de enige dertiger in de jonge, maar hechte spelersgroep van trainer Erik Assink. Als de spits van GVVV scoort, schalt M’n Opa uit de televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster over het kunstgras in Veenendaal. „Daar ben ik niet zo blij mee. Maar goed, ik ben het gewend en hoop het nog vaak te horen”, zegt hij aan de vooravond van het bekerduel in Alkmaar.

Van Meegdenburg had in oktober een belangrijk aandeel in de bekerzege op Excelsior, de hekkensluiter van de eredivisie. De amateurs uit Veenendaal, die drie keer per week trainen, maakten op Woudenstein optimaal gebruik van de wankele gesteldheid van de profs. Het werd 3-0, met twee doelpunten van ‘een kale spits van 37’, zoals een landelijk dagblad weinig vleiend schreef.

„Eigenlijk hebben we ze van de mat gespeeld”, blikt Van Meegdenburg terug. „Dat mag toch eigenlijk niet gebeuren. We hadden het in december lastiger tegen Sparta, met minder mogelijkheden voor het doel. Maar ook toen speelden we echt voor een vervolg in de KNVB-beker en niet alleen voor de lol. We wonnen na strafschoppen. Als ik daaraan terugdenk, besef ik het nog niet helemaal. Van zulke stunts hoor je alleen wel eens uit Engeland en Frankrijk.”

Met de spelersgroep keek Van Meegdenburg, werkzaam in de kunststofbewerking, het overgespeelde achtste finaleduel tussen Ajax en AZ. De spits had liever tegen de ploeg uit Amsterdam gespeeld, ook voor Jaidy, de oudste van zijn drie zoons en Ajaxfan. Junior betreedt vanavond aan de hand van senior het veld, met zijn ploeggenootjes uit de E3 van GVVV. „Misschien is dit beter. In Alkmaar zit het stadion vol, dat is mooier dan een halflege Arena.”

Van Meegdenburg voorspelt „een gekkenhuis” met 2.500 supporters uit Veenendaal. Eerder reisden 750 fans van GVVV naar Excelsior en 1.500 naar Sparta, inclusief een veelvoud aan blikjes bier. „Het is een enorme happening op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei”, zegt ook voorzitter Verbruggen. „Onze club heeft duizend leden, maar met deze bekerwedstrijden komen de supporters uit de hele regio. Ik voorspel een feest een Alkmaar, ondanks de ijzige kou.”

Het naderende bekerduel had zijn invloed op de competitiewedstrijd van GVVV, afgelopen zaterdag tegen FC Lisse (1-1). „Als we niet tegen AZ moesten spelen, zouden we scherper zijn geweest en achterin meedogenlozer. Nu waren we bang een blessure op te lopen voor een historische wedstrijd en speelden we twintig procent minder dan we kunnen. Niemand wil zo’n wedstrijd missen.”

Ook voor Van Meegdenburg is de kwartfinale een van de hoogtepunten in zijn loopbaan. Hij verlengde recent zijn contract bij GVVV voor één seizoen, zijn laatste. Fitheid is zijn geheim, al doet hij daar niets speciaals voor. Zijn blessures hebben nooit langer geduurd dan vier weken, als dertiger heeft hij alleen kleine pijntjes en soms moeite uit bed te komen na een wedstrijd. „Het zal wat extra energie kosten, maar dat heb ik er graag voor over.”

En is het mogelijk AZ te verslaan, net als IJsselmeervogels in 1975? Dennis van Meegdenburg: „Het is de nummer drie van Nederland, we moeten vooral genieten. Maar ik hoop dat ook AZ ons zal onderschatten. Als we compact spelen en zo lang mogelijk zonder tegendoelpunt blijven, weet je het nooit. We weten ook niet wat [AZ-trainer] Gertjan Verbeek zal doen. Geeft hij basisspelers rust of laat hij iedereen staan nu het niet zo lekker draait?”

    • Michiel Dekker