Griekenland opnieuw gemaand tot opschieten – ‘minimumloon omlaag’

IMF-inspecteur wil dat Griekenland tempo maakt met economische hervormingen. Foto AP / Kostas Tsironis

Opnieuw heeft het IMF Griekenland opgeroepen meer haast te maken met de structurele hervormingen van zijn economie. Het overleg tussen het noodlijdende land en geldleners IMF en EU nadert zijn ontknoping.

Het hoofd van de IMF-inspectie in Griekenland, Poul Thomsen, zegt vandaag in de Griekse krant Kathimerini dat het tweede pakket noodhulp aan Griekenland, van 110 miljard euro, vooral ingezet moet worden om de Griekse economie meer concurrerend te maken.

Thomsen stelt volgens persbureau Reuters in de Griekse krant:

“We zullen op het gebied van fiscale consolidatie iets langzamer moeten opereren, maar we moeten juist sneller, veel sneller, hervormingen invoeren die de Griekse economie moderniseren.”

Thomsen verzekert verder dat de gesprekken over het nieuwe hulpprogramma binnen enkele dagen zullen worden afgerond. Hij denkt dat Griekenland waarschijnlijk zijn minimumloon moet verlagen en dat de vakantiebonussen in de private sector omlaag moeten.

De IMF-inspecteur benadrukt in de Griekse krant ook dat de belangrijkste Griekse partijen, voordat er een deal met de Grieken wordt gesloten, nadrukkelijk moeten beloven dat zij zich ook na de verkiezingen later dit jaar zullen houden aan de nu afgesproken voorwaarden voor de noodsteun van de EU en het IMF.

    • Niels Posthumus