Geweld in Syrië houdt aan, vandaag weer 59 doden

Het Syrische leger in de straten van Deir Balaba, vlakbij Homs. Foto Reuters

Bij het geweld in Syrië zijn vandaag zeker 59 mensen om het leven gekomen. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, een organisatie in Londen dat het aantal doden onder protesterende burgers in Syrië probeert bij te houden, gaat het voornamelijk om burgerdoden.

Veiligheidstroepen van het regime van Assad openden vandaag onder andere het vuur in Damascus en in Homs, meldt persbureau AFP. Ook in de zuidelijke provincie Deraa en in Idleb, in het noordwesten van het land, vielen er vandaag doden bij de al maanden voortdurende gewelddadige onrust in het land.

De VN schatten dat sinds maart meer dan 5.400 burgerdoden zijn gevallen, maar zeggen het groeiend dodental niet meer bij te kunnen houden. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé sprak vandaag van meer dan 6.000 doden. Volgens het Observatorium staat de teller op 6.680 doden, waaronder 4.755 burgers, 1.607 soldaten en 318 deserteurs.

Onderstaande beelden tonen de gevechten in Homs, aldus het Observatorium.

Westen mikt op vredesplan Arabische Liga

Vannacht werd de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het niet eens over over een resolutie die het dodelijke geweld van het regime van Bashar al-Assad scherp veroordeelde. Rusland en China stonden eensgezindheid een ontwerptekst in de weg waarin Assad werd opgeroepen plaats te maken voor een regering van nationale eenheid.

Hoewel de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé vandaag sprak van een “minder negatieve houding” van Rusland, nam de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitaly Churkin, vandaag alle twijfels snel weg door te herhalen dat Rusland gebruik zal maken van haar vetorecht om elke resolutie die het onaanvaardbaar acht te blokkeren. Churkin:

“Als we van mening zijn dat de tekst niet juist is, en zal leiden tot een verslechtering van de crisis, dan zullen we niet toestaan dat de resolutie wordt aangenomen.”

Het Westen mikt nu op het vredesplan van de Arabische Liga, schrijft buitenlandredacteur Carolien Roelants vandaag in NRC Handelsblad. In dat plan staat dat Assad het leger terugtrekt uit de steden en de macht overdraagt aan vicepresident Farouq al-Sharaa, die vervolgens met de oppositie gaat onderhandelen en een regering van nationale eenheid vormt. Roelants:

“Clinton zei gisteren dat dit “de beste inspanningen van Syriës buren vertegenwoordigt om een weg voorwaarts uit te zetten, en een kans verdient om te werken”. Of het kán werken, is de vraag. Het is naar Jemen gemodelleerd, waar de vicepresident onomstreden was. In Syrië is de vicepresident onlosmakelijk onderdeel van het regime en de oppositie heeft al gezegd niet met hem te gaan onderhandelen. En om te beginnen geeft Assad geen enkele aanwijzing dat hij wil opstappen.”

    • Lex Boon