Georges Méliès

Georges Méliès. Le premier magicien du cinéma (1896-1913)

speelfilm *****

Op het filmfestival Rotterdam is komende zaterdag nog één keer de gerestaureerde kleurenversie van Le voyage dans la lune te zien. Deze precies honderdtien jaar oude film van de Franse filmpionier Georges Méliès wordt wel de eerste sciencefictionfilm genoemd.

De magische trucfilm van 14 minuten was wereldwijd uiterst succesvol en invloedrijk. Het beeld van een raket die in het oog van de maan terechtkomt werd iconisch en dook later onder meer op in videoclips van Queen en The Smashing Pumpkins.

In de tijd dat Méliès zijn film maakte, waren maanreizen nog sciencefiction, maar het idee sprak sterk tot de verbeelding. Méliès kreeg het idee door het lezen van Jules Vernes De la terre à la lune (1865) en H.G. Wells’ The First Men in the Moon (1901).

De vertoning van Le voyage dans la lune wordt gekoppeld aan de documentaire Le voyage extraordinaire (2011), over het genie Méliès en het jaren durende, tot de verbeelding sprekende restauratietraject van de met de hand ingekleurde kopie van Méliès’ film, die tot dan toe alleen bekend was in een zwart-witversie. Zowel de restauratie als de documentaire komen uit de koker van Lobster Film, een bedrijf van twee Franse filmverzamelaars.

Lobster Film bracht ook alle bewaard gebleven films van Méliès uit op 6 dvd’s – zo’n vijftien uur aan materiaal, het hele oeuvre van Méliès, met Franse of Engelse tussentitels.

Zijn nog steeds betoverende feeërieke trucfilms staan erop, maar ook historische films (Jeanne d’Arc, 1900) en het politiek getinte Affaire Dreyfus (1899), over het politieke schandaal dat Frankrijk (en de wereld) indertijd in zijn greep hield. De joodse officier Dreyfus werd valselijk van spionage beschuldigd en Méliès nam het in zijn film voor hem op. Filmtovenaar Méliès vluchtte voor één keer niet in zijn rijke verbeelding.

    • André Waardenburg