Onderhandelingen gemeente-cao opnieuw vastgelopen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren zijn opnieuw vastgelopen. De foto is van een protest van rijksambtenaren in 2007. Foto NRC / Roel Rozenburg

De VNG en de bonden zijn vandaag niet tot een akkoord gekomen voor een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is de eis van de vakbonden voor een onbegrensde werkgarantie “onverantwoord”.

Vandaag werden de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de 180 duizend gemeenteambtenaren hervat, nadat de onderhandelingen in mei ook al vastliepen. De ambtenaren zitten als sinds juni zonder cao. Na acties dit najaar toonde de VNG zich bereid opnieuw te onderhandelen over een beter bod.

Eis over werkzekerheid is breekpunt

In mei bood de VNG een loonsverhoging van 2 procent, maar dat bod werd niet geaccepteerd door de bonden, maar Abvakabo FNV-bestuurder Bert de Haas liet eerder al weten dat vooral de eis over de werkzekerheid een breekpunt in de onderhandelingen is.

VNG zegt in een persbericht dat ze vergaande afspraken willen maken voor begeleiding van werknemers die hun baan dreigen te verliezen, maar dat gemeenten - net zoals in de marktsector - niet voor onbetaalde tijd een garantie op werken kunnen bieden. Die eis noemt de VNG “in deze tijden onhaalbaar en onbetaalbaar”.

Voorzitter van de werkgeversdelegatie van de VNG Jantine Kriens stelt dat de bonden de plank mis hebben geslagen. Kriens:

“De eis voor een onbegrensde werkgarantie is onverantwoord in deze tijd. Het bod dat er lag was het maximaal haalbare en een volgend werkgeversbod kan in deze financieel krappe tijden alleen maar minder worden. De bonden hebben hier de plank mis geslagen.”

Ultimatum van bonden, daarna acties

De Haas van Akvakabo FNV heeft eerder laten weten dat als er vandaag uitzicht zou komen op een goed akkoord verder overleg volgens hem geen zin zou hebben. In een reactie aan persbureau Novum laat De Haas weten dat er een ultimatum is gesteld. Als de eisen niet worden ingewilligd volgen er acties. De Haas:

“Abvakabo FNV is tot het uiterste gegaan om tot een akkoord te komen, maar het gat met de VNG is nog groter dan wij al dachten. Wij zien geen kans om verder te praten om onze doelen te bereiken. Daarom stellen wij de VNG een ultimatum om onze eisen in te willigen. Gebeurt dit niet, dan komen wij opnieuw in actie.”

    • Lex Boon