Geen verrassing: Rusland en China blokkeren VN-resolutie Syrië

Koortsachtig overleg tussen afgevaardigden van de Arabische landen tijdens het overleg in New York. Foto AFP / Mario Tama

Zoals verwacht is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het niet eens geworden over een resolutie tegen Syrië. De usual suspects Rusland en China stonden eensgezindheid over een ontwerptekst in de weg.

De tekst voorziet in een scherpe veroordeling van het dodelijke geweld dat het regime van Bashar al-Assad gebruikt tegen demonstranten. Hij wordt gesommeerd op te stappen en plaats te maken voor een regering van nationale eenheid.

Rusland ziet dit echter niet zitten omdat het vreest voor een burgeroorlog zodra het land onder de strakke leiding van Assad uit komt. Het verwees naar de situatie in Libië. Hillary Clinton vond dit namens Amerika onzin en zegt dat het hoog tijd wordt voor een duidelijk signaal naar Assad toe. Rusland is een van de laatste bondgenoten van Syrië en vindt dat de ontwerptekst niet duidelijk genoeg is in het uitsluiten van militaire interventie.

Dat er geen eensgezindheid was, is een klap voor de Arabische Liga. Die had veel ingezet op steun van de Veiligheidsraad nu een waarnemersmissie in Syrië op weinig dreigt uit te lopen.

Reportage NOS voordat duidelijk werd dat inderdaad geen overeenstemming werd bereikt:

    • Jules Seegers