Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

Facebook naar de beurs, hoopt miljarden dollars op te halen

Foto AFP / Leon Neal

Het hing al lange tijd in de lucht, maar nu is het officieel: Facebook gaat naar de beurs. Dat maakte het internetbedrijf vanavond bekend. Facebook hoopt met de beursgang tussen de vijf en tien miljard dollar op te halen.

De aandelen Facebook zijn pas over enkele maanden te koop, maar vooralsnog wordt de waarde van Facebook geschat op 75 tot 100 miljard dollar. Vanavond leverde Facebook bij de Amerikaanse beursautoriteiten de papieren in om 5 miljard dollar op te halen, eventueel uit te breiden naar 10 miljard. Dat maakt het de grootste beursgang van een internetbedrijf tot nu toe. Ter vergelijking: Google, nu nog het grootste internetbedrijf, haalde met zijn beursgang in 2004 1,7 miljard dollar op.

Facebook is met 845 miljoen gebruikers het grootste social network ter wereld. Het bedrijf werd acht jaar geleden opgericht door huidig bestuursvoorzitter Mark Zuckerberg. Het bedrijf maakte vanavond ook bekend zijn nettowinst vorig jaar met 65 procent is gestegen naar 1 miljard dollar. De omzet van Facebook bedroeg in 2011 3,71 miljard dollar.

Lees ook het achtergrondartikel ‘Facebook naar de beurs: 3 redenen om wél en vooral níet in te stappen’ van onze technologieredacteur Marc Hijink.