Everton-fan ketent zich vast aan doelpaal, net een avondje NAC in 1985

Hij protesteerde tegen het wervingsbeleid van RyanAir, de man die zichzelf gisteren in de boeien sloeg nadat hij deze om een doelpaal heen had getrokken. Vastgeketend tijdens Everton-Manchester City deed hij denken aan een incident bij NAC Breda, nu bijna dertig jaar geleden.

Hij protesteerde tegen het wervingsbeleid van RyanAir, de man die zichzelf gisteravond in de boeien sloeg nadat hij deze om een doelpaal heen had getrokken. Vastgeketend op slag van rust in het Premier League-duel van Everton tegen koploper Manchester City deed hij denken aan een incident bij NAC Breda, nu bijna dertig jaar geleden.

“Never before has a Premier League match been interrupted by a middle-aged man protesting about Ryanair’s recruitment policies, on the apparent basis that his daughter did not get a job with the airline”, merkte The Guardian vanochtend droogjes op.

De schermutselingen gisteravond in Goodison Park hadden, hoe opmerkelijk ook, uiteindelijk toch wat minder om het lijf dan een soortgelijk protest in 1985 door twee NAC-supporters. Kersverse winnaar van de Hard gras prijs en auteur van Avondje NAC Sjoerd Mossou herinnerde het zich direct.

Twitter avatar sjoerdmossou Sjoerd Mossou Van puur jolijt plaats ik het oldskool doelpalen-filmpje uit ’85 nóg een keer. Met bril-jan-te Felix Meurders. #nac http://t.co/cPnpS4n2

Geweldige beelden zijn het. De flegmatieke demonstrant met Brabantse tongval die, geketend aan de doelpaal, de evenzo laconieke verslaggever te woord staat. Ook de scheidsrechter kon gewoon op het veld om een eerste reactie gevraagd worden. Dat waren nog eens tijden.

Overigens kwam NAC er slecht vanaf na dit akkefietje. De club wist zich uiteindelijk veroordeeld tot de eerste divisie, waar het niet minder dan acht seizoenen zou vertoeven. Pas in het seizoen ’92/’93 wist het met onder meer Ton Lokhoff en Pierre van Hooijdonk via de nacompetitie terug te keren in de eredivisie.

    • Jules Seegers