Espresso met Pieter Veenstra

Duivenmelker Pieter Veenstra verkocht afgelopen weekend een duif voor 240.400 euro. ‘Het is de duurste duif ooit,’ zegt Veenstra trots bij een espresso. Klopt het dat hij niet weet welke duif hij precies van de hand doet?

Beeld: Youtube

Chinees

Duivenmelker Pieter Veenstra verkocht afgelopen weekend een duif voor 240.400 euro. ‘Het is de duurste duif ooit,’ zegt Veenstra trots bij een espresso. Klopt het dat hij niet weet welke duif hij precies van de hand doet? De duivenmelker knikt. ‘Ze lijken verschrikkelijk op elkaar,’ zegt hij. ‘En de koper is een man in China.’ Dus? ‘Nou,’ zegt Veenstra. ‘Die Chinees kan de wedstrijdkwaliteiten van de duif niet even testen, want dan vliegt hij helemaal terug naar Friesland.’ Wat gaat de koper dan met de duif doen? ‘Geen idee,’ antwoordt Veenstra. ‘Ik hoop dat hij ’m niet gaat opeten.’

In totaal verkocht Pieter Veenstra 245 duiven via de Belgische internetveiling Pigeon Paradise. ‘Ik heb in totaal 1.899.300 euro verdiend,’ zegt de duivenmelker. Men zegt dat de duivensport professionaliseert. ‘Dat is een feit,’ zegt Veenstra. ‘Ik denk dat duivenmakelaars zich binnenkort op de markt zullen wagen.’ Wat vindt hij van de kritiek dat de duivensport zijn charme heeft verloren? ‘Daar klopt helemaal niets van,’ zegt Veenstra. ‘De raad van commissarissen van onze postduivenclub kan het heel goed met elkaar vinden.’ Wat gaat hij eigenlijk doen met het geld? ‘SC Heerenveen heeft mij gevraagd of ik kan bijspringen om rechtsbuiten Luciano Narsingh te behouden.’ Vertrekt de voetballer niet naar Ajax? ‘Nee,’ zegt Veenstra. ‘In plaats daarvan vertrekt er een duif naar China.’

    • Ernest van der Kwast