Enge onzin van Zeegers dat Arabische Lente is ‘mislukt’

Hoe kun je het succes van de revoluties in de Arabische wereld vaststellen? Maarten Zeegers (Opinie, 27 januari) heeft een geheel nieuwe meetmethode: kijk naar de vierkante centimeters blote vrouwelijke huid die in het openbaar zichtbaar zijn. Hoe minder bloot, des te minder succes. Petra Stienen vergist zich met haar optimisme over de ‘Arabische Lente’ dus deerlijk (Opinie, 24 januari). Aldus Zeegers.

Zeegers bestrijdt de visie van Stienen met clichés en onbewezen beweringen over de Arabische wereld, waarmee hij aantoont dat hij maar weinig begrijpt van wat er nu in Egypte gebeurt.

Zo’n cliché is dat het westerse model van man-vrouwverhoudingen de kroon op de menselijke schepping is en dat andere maatschappijen alleen daaraan afgemeten moeten worden. Bekijk je de wereld volgens de blotehuidgraadmeter van Zeegers, dan gaat de Arabische wereld bergafwaarts. Inderdaad, vroeger droegen de vrouwen kortere rokken in Kairo en Damascus dan nu. Maar ‘ontbloting’ van vrouwen was absoluut geen prioriteit voor de mensenmassa’s die vorig jaar met de demonstraties op het Tahrirplein het Egyptische regime hebben doen instorten.

Ook Zeegers’ bewering dat een politicus die zich in Egypte als seculier afficheert politieke zelfmoord pleegt, is bezijden de waarheid. Er zitten na de verkiezingen wel degelijk seculiere politici in het parlement. Stienens observatie dat de Moslimbroeders in Egypte vooral veel stemmen hebben getrokken omdat men gelooft dat ze niet corrupt zijn, weerlegt Zeegers briljant met de mededeling dat hij in Syrië wél corrupte geestelijken kende.

De demonstranten op Tahrir wilden democratie en politieke vrijheid. Daar is een pril begin mee gemaakt. Er zijn eerlijke en vrije parlementsverkiezingen geweest en daar hebben islamistische partijen gewonnen. Dat kunnen we leuk vinden of niet, maar het is het resultaat van een democratisch proces. Nu al concluderen dat de Arabische Lente in Egypte is mislukt, is enge onzin.

Ruud Peters

Emeritus hoogleraar islamitisch recht aan de Universiteit van Amsterdam, Amsterdam

    • Ruud Peters