Elfstedenkoorts alleen in Holland, volgens Friezen

Noordlaren won de strijd om de eerste marathon op natuurijs, terwijl de toppers op de Weissensee rijden.

Elfstedenkoorts stijgt elk jaar meer bij het eerste graadje vorst, althans in wat de nuchtere Friezen ‘Holland’ noemen. De natuurijsliefhebber weet dat er veel meer is dan de ‘Tocht der Tochten’.

Mooi dat Rudi Groenendal (bij de veteranen) en Eric-Jan Kooiman (zoon van Jan, bij de C-rijders) gisteren in Noordlaren de eerste marathon op natuurijs wonnen. Geen bekende winnaar, want de top van het marathonpeloton is op de Oostenrijkse Weissensee, voor het Open NK (vandaag) en de Alternatieve Elfstedentocht (zaterdag). Maar bij IJsclub De Hondsrug maalde ze er niet om. Haaksbergen en Veenoord waren verslagen. Noordlaren was de eerste marathon op natuurijs. Op de website ekkel.com staat waar nog meer natuurijsbanen open zijn.

Vanavond is in het Friese Nijelamer de eerste kortebaanwedstrijd op natuurijs. Alteveer (Groningen) organiseert vrijdag de NK kortebaan voor vrouwen. Traditioneel sprinten de schaatssters daarbij 140 meter van de kerk af en 140 meter naar de kerk toe. De afgelopen twee jaar won Thijsje Oenema.

Toertochten kunnen nooit lang uitblijven, met de nu voorspelde vorstperiode. Schaatsbond KNSB coördineert de tochten en heeft de laatste informatie op schaatsen.nl, ook over de veiligheid.

Mocht de vorst tot na het weekend aanhouden, dan keren de marathontoppers snel terug uit Oostenrijk voor klassiekers op Nederlands natuurijs. Denk aan de Driedaagse van Ankeveen of de Noorder Rondritten. In Groningen vinden ze deze ‘ Rit der Ritten’ zelfs mooier dan ‘die tocht in Friesland’.

Pas als de winter echt doorzet, zal het er misschien van komen: de eerste Elfstedentocht sinds 1997. De eerste gemalen zijn in Friesland al uitgezet. (MS)