Een kale spits van 37 moet het doen

Amateurclub GVVV is de sensatie in het bekertoernooi. De club speelt vanavond tegen AZ. Ze hopen op een nieuwe stunt.

Nederland, Veenendaal, 28-01-12 GVV Veenendaal tegen FC Lisse in de Hoofdklasse. Dennis Meegdenburg. © Foto Merlin Daleman

Redacteur Voetbal

Veenendaal. GVVV houdt het bij de maandagtraining vroeg voor gezien met het laagje sneeuw op sportpark Panhuis. In de kantine drinkt een enkele vrijwilliger zijn biertje. Supporterssjaals van Excelsior en Sparta hangen als jachttrofeeën boven de bar. Komt daar vanavond die van AZ bij? „Vast wel”, zegt spits Dennis van Meegdenburg met een glimlach. „Maar daarvoor hoeven we niet per se te winnen.”

Van Meegdenburg is het 37-jarige boegbeeld van de Topklasseclub uit Veenendaal. Elke zaterdag sleurt, zwoegt en scoort hij. Elf doelpunten maakte hij dit seizoen in de competitie en ruim tweehonderd in zijn loopbaan in de Top- en hoofdklasse. „Hij is een voorbeeld voor de spelersgroep, met zijn instelling en slimheid in het veld”, zegt voorzitter Henny Verbruggen.

Zelfs onbekenden noemen Van Meegdenburg tegenwoordig bij zijn bijnaam, Opa. De spits is de enige dertiger in de jonge, maar hechte spelersgroep van trainer Erik Assink, die bij meer amateurclubs succesvol was. Als de spits scoort, schalt M’n Opa uit de televisieserie Ja zuster, nee zuster over het kunstgras in Veenendaal. „Daar ben ik niet zo blij mee. Maar goed, ik ben het gewend en hoop het nog vaak te horen”, zegt hij.

Van Meegdenburg had in oktober een belangrijk aandeel in de bekeroverwinning op Excelsior, dat toen als hekkensluiter van de eredivisie nog zonder overwinning was. De amateurs uit Veenendaal, die drie keer per week trainen, maakten optimaal gebruik van de wankele gesteldheid van de profs. Het werd 3-0, met twee doelpunten van ‘een kale spits van 37’, zoals een landelijk dagblad weinig vleiend schreef.

„We hebben ze van de mat gespeeld”, zegt Van Meegdenburg. „Dat mag toch eigenlijk niet gebeuren. We hadden het in december lastiger tegen Sparta, met minder mogelijkheden voor het doel. Maar ook toen speelden we echt voor een vervolg in de KNVB-beker en niet alleen voor de lol. We wonnen na strafschoppen. Als ik daaraan terugdenk, besef ik het nog niet helemaal. Van zulke stunts hoor je alleen wel eens uit Engeland en Frankrijk.”

Met de spelersgroep keek Van Meegdenburg, werkzaam in de kunststofbewerking, de overgespeelde achtste finale tussen Ajax en AZ. De spits had liever tegen de ploeg uit Amsterdam gespeeld, ook voor Jaidy, de oudste van zijn drie zoons en Ajax-fan. Hij betreedt vanavond aan de hand van zijn vader het veld, met zijn ploeggenootjes uit de E3 van GVVV. „Misschien is dit wel beter. Want in Alkmaar zit het stadion vol, dat is mooier dan een halflege Arena.”

Van Meegdenburg voorspelt „een gekkenhuis” met 2.500 supporters uit Veenendaal. Eerder reisden 750 fans van GVVV – dat 1.000 leden heeft – naar Excelsior en 1.500 naar Sparta, inclusief een veelvoud aan blikjes bier. „Het is een enorme happening in de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei”, zegt ook voorzitter Verbruggen.

Voor Van Meegdenburg is de kwartfinale een van de hoogtepunten in zijn loopbaan. Hij verlengde onlangs zijn contract bij GVVV voor één seizoen, zijn laatste. Fitheid is zijn geheim, al doet hij daar niets speciaals voor. Zijn blessures hebben nooit langer geduurd dan vier weken.

Is het mogelijk AZ te verslaan, net als IJsselmeervogels deed in 1975? „Het is de nummer drie van Nederland, dan moeten we vooral genieten. Maar ik hoop dat ook AZ ons zal onderschatten.”

    • Michiel Dekker