dvd en web

None

The Dust of Time. Regie: Theo Angelopoulos.

speelfilm

Vorige week overleed de Griekse regisseur Theo Angelopoulos door een bizar ongeluk. Op de set van zijn laatste film The Other Sea, het beoogde sluitstuk van zijn trilogie The Weeping Meadow, werd hij aangereden door een motoragent. Hoewel de opnames voor de film naar verluidt bijna af waren, is het nog onduidelijk of The Other Sea ooit in de bioscoop komt. Het toeval wil dat wat nu zijn zwanenzang blijkt te zijn, The Dust of Time (2008), recentelijk op dvd is uitgebracht in Engeland; via import of webwinkels is hij goed te bestellen.

The Dust of Time speelt zich af tussen het overlijden van Stalin in 1953 en de millenniumwisseling. De hoofdpersonen zijn ballingen die door spelingen van het lot en de onvoorspelbare loop van de geschiedenis gedwongen worden over de wereld te zwerven. Van een Siberisch strafkamp naar Amerika, van Canada naar Duitsland. Terwijl een door Willem Dafoe gespeelde filmmaker zoekt naar zijn dochter, zien we in flashbacks het roerige levensverhaal van zijn moeder Eleni – eerder het hoofdpersonage in The Weeping Meadow, het eerste deel van de trilogie die in Nederland werd uitgebracht als Eleni. Die film eindigde in 1949 met het einde van de Griekse burgeroorlog, in The Dust of Time gaan we verder, met Eleni als Russische gevangene.

Het is triest om te constateren maar The Dust of Time is een behoorlijk slechte film, nog geen schim van zijn beste werk. De vaste thematiek van Angelopoulos en zijn kenmerkende stijl zijn erin te herkennen, maar de uitvoering is soms bijna lachwekkend, met tenenkrommende dialogen, theatraal spel en pretentieus gebruik van symboliek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat The Dust of Time bijna nergens in de bioscoop te zien was, hoewel hij drie jaar geleden op het filmfestival van Berlijn draaide en acteurs als Michel Piccoli en Bruno Ganz erin meedoen.

    • André Waardenburg