Dik zijn en beter worden

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking is te zwaar. De helft van de kinderen is nu te dik. De graatslanke winnares van de RTL-show Holland’s Next Top Model kreeg haar congé van een modellenbureau omdat ze niet voldoet aan de maten voor de catwalk.

Opgeteld: onze verhouding tot voedsel wordt zo langzamerhand pervers. Het model dat kan fluiten naar een contract van 75.000 euro spant een rechtzaak aan tegen het bureau en eventueel tegen de tv-producenten die haar dat contract in het vooruitzicht hadden gesteld.

De ouders van de dikke kinderen, die grote kans lopen ongezonde volwassenen te worden en zelfs vroegtijdig te sterven, klagen niemand aan. Zij serveren vette snacks en ongezonde maaltijden. De kinderen wordt niets gevraagd, die moeten hun bord leegeten.

Het model had beter moeten weten. Een internationale carrière zat er gewoon niet in. Haar heupomvang voldoet niet aan eisen die belachelijk zijn, maar niet geheim. De makers van het programma hadden haar kunnen waarschuwen. Ze keken wel link uit. Als ze daaraan beginnen, droogt de stroom gladiatoren voor de arena’s van hun tv-shows snel op.

Obesitas veroorzaakt zware gezondheidsklachten. Het hindert de motoriek. En het wordt door velen, zowel mannen als vrouwen, ervaren als een cosmetische nederlaag.

Ouders van te dikke kinderen hebben minder gelegenheid om beter te weten. Recent onderzoek wees uit dat sommige mensen genetisch gesproken geneigd zijn tot veel eten en dus kwetsbaar zijn wat dat betreft. Op het risico van vetzucht moet al op jonge leeftijd worden ingespeeld.

Veel voedsel bevat ongezonde elementen, geschikt om de jongste consumenten te verleiden en de ouders met hen. Baby’s slikken gretiger een hap uit een potje worteltjespuree met toegevoegde suiker. Pubers houden van chocoladecornflakes. Vrolijke gezichten aan tafel vinden ouders fijn. Eenmaal opgegroeid lusten de kinderen niet anders, en onderhouden ze met een vergelijkbaar vetdieet hun obesitas.

Ieder mens heeft een eigen verantwoordelijkheid. De modellen om zich niet te laten bedotten door de entertainment- en mode-industrie. De ouders om zich te informeren over gezonde voeding voor hun kinderen en het al vroeg stimuleren van lichaamsbeweging.

Maar steun in de rug kan geen kwaad. Als de helft van de kinderen te dik is, heeft de overheid de plicht om op alle fronten de ouders met voorlichting te bereiken. Op alle scholen kunnen de gymlessen beter, de zwemlessen terug en de snoepautomaten weg. Halen en brengen per auto behoeft stevige ontmoediging. Enzovoorts.