De trailer

In Cannes won hij het programma Semaine de la Critique, de eerste van 26 filmprijzen. Overal is hij te zien, maar in Nederland blijft hij een beetje aan de horizon hangen, net als dat dreigende, apocalyptische onweer in de briljante teasertrailer van Take Shelter. Die film dus. Publiek en kritiek overal razend enthousiast, maar waarom duurt het zolang voordat hij hier op een groot doek gaat draaien? Het verhaal, kort samengevat: Curtis (Michael Shannon) heeft een gelukkig leven, tot hij gaat dromen van een demonische eindtijd en zijn gezin dat zich tegen hem keert. Profetie of schizofrenie? Tegenwoordig kan zoiets beide kanten op. Film is het beste medium om te spelen met realiteit, in te werken op ons gevoel voor das Unheimliche. Take Shelter doet dat briljant, met een imponerende Michael Shannon en Jessica Chastain als veelgeplaagde, dan wel demonische echtgenote. Begin april kunnen we eindelijk ontdekken of die storm naderbij komt, of alleen in het hoofd van Curtis raast. (CvZ)