Brussel blokkeert beurzenfusie

Onder druk van de Europese Commissie hebben NYSE Euronext en Deutsche Börse hun beoogde fusieplan afgeblazen. Dat maakte de beursorganisaties uit New York en Frankfurt vanochtend bekend.

Eurocommissaris Joaquín Almunia (Interne Markt) had in de afgelopen maanden al forse kritiek geuit op de dominantie die het fusiebedrijf zou krijgen bij de Europese derivatenhandel (van aandelen, obligaties en grondstoffen afgeleide financiële producten). De internationale beursbedrijven waren bereid om delen van hun derivatenhandel af te stoten (onder meer de Amsterdamse optiebeurs), maar die concessies bleken uiteindelijk onvoldoende. NYSE Euronext en Deutsche Börse waren niet bereid om hun organisatie nog verder te ontmantelen. „Dat zou de strategische en economische logica van de beoogde combinatie ondermijnen”, aldus voorzitter Jan-Michiel Hessels van de raad van commissarissen van NYSE Euronext in een schriftelijke reactie. Volgens hem heeft de Europese Commissie een „fundamenteel andere opvatting over de derivatenmarkt”.

De Amsterdamse beurs maakt sinds 2000 deel uit van de pan-Europese beurs Euronext, met onder meer de beurzen van Brussel en Parijs. Die fuseerde in 2007 met de New York Stock Exchange (NYSE).

Uit de persverklaringen van beide beursgiganten klonk vanochtend diepe teleurstelling door. „Dit is een zwarte dag voor Europa en voor haar toekomstige concurrentiepositie op de wereldwijde financiële markten”, zei Deutsche Börse-bestuursvoorzitter Reto Francioni. Hij noemt de beslissing van de Europese Commissie om hun eindvoorstel af te wijzen „fout en inconsistent”, omdat de derivatenhandel in internationaal perspectief moeten worden bezien en niet alleen op Europees niveau.

Zowel de aandeelhouders als nationale overheden en toezichthouder hadden vorig jaar al ingestemd met de fusieplannen van Deutsche Börse en NYSE Euronext. Als de fusie was doorgegaan zou de grootste effectenbeurs ter wereld zijn ontstaan met een waarde van 10,2 miljard dollar.

De koers van het aandeel van beide concerns gingen vanochtend met 1,5 procent onderuit.