Britten sturen oorlogsschip naar de Falklandeilanden

De ‘routinemissie’ komt precies op het moment dat de spanningen tussen Argentinië en Groot-Brittannië over de Falklandeilanden oplopen.

De Britse overheid stuurt een van haar meest geavanceerde oorlogsschepen naar de Falklandeilanden. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie gisteren bekendgemaakt. De HMS Dauntless, een torpedobootjager, moet het fregat HMS Montrose aflossen.

De beslissing komt op een moment dat de spanningen tussen Argentinië en Groot-Brittannië over de Falklandeilanden oplopen. Die spanning heeft te maken met de herdenking van de Falklandoorlog, in april dertig jaar geleden. De Falklandeilanden maken al 180 jaar deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Maar Argentinië claimt soevereiniteit over de eilanden in de Atlantische Oceaan, die het de Malvinas noemt.

Hoewel het volgens de Britse overheid om een ‘routinemissie’ gaat, benadrukt Groot-Brittannië met deze stap dat de eilanden onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen. Daarnaast waarschuwden hoge militairen onlangs voor bezuinigingen bij defensie. De daad van de Britten kan worden gezien als een signaal dat de bescherming van de Falklandeilanden serieus wordt genomen.

Vorige week sprak de Britse premier David Cameron nog van de „koloniale” houding van Argentinië over de eilanden. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat „deze mensen Brit willen blijven en de Argentijnen vinden dat ze iets anders moeten doen”.

Deze uitspraak leidde in Argentinië tot felle reacties. De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman beschuldigde de Britten als voormalige koloniale wereldmacht van „het herschrijven van de geschiedenis”. NRC