België officieel in recessie

De Belgische premier Di Rupo (rechts) had vandaag een ontmoeting met koning Albert. Foto Reuters / Benoit Doppagne

België is officieel in recessie. De economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal. Het gaat om de tweede daling op rij, waardoor de recessie een feit is.

Opvallend is dat aan het einde van het derde kwartaal nog sprake was van 1,6 procent groei, terwijl de groei aan het eind van de periode oktober-december terugviel naar 0,9 procent.

Echt verrassend is het nieuws niet, reageert de Belgische zender VRT, want het IMF had eerder al gewaarschuwd dat het land wellicht in een recessie was terechtgekomen. Volgens het IMF zijn de vooruitzichten voor komend jaar niet veel beter en wordt ingezet op nulgroei. Pas volgend jaar zou het IMF een beperkt herstel verwachten in België.

Van een recessie is sprake als twee kwartalen achter elkaar sprake is van een krimp van het bruto binnenlands product.

    • Marije Willems