Assange verzet zich bij Hof tegen uitwijzing

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, speelt vanaf vandaag zijn waarschijnlijk laatste juridische kaart uit om te voorkomen dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan Zweden, wat de weg zou kunnen vrijmaken voor uitlevering daarna aan de Verenigde Staten.

Het Britse Hooggerechtshof begon rond het middaguur met de behandeling van het hoger beroep dat Assange heeft aangetekend tegen de uitspraken van twee lagere rechters, die instemden met uitlevering. Een Zweedse officier van justitie had een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Assange nadat twee Zweedse vrouwen hem hadden beschuldigd van verkrachting. Daarop werd Assange in december 2010 in Engeland aangehouden. Hij bracht zijn huisarrest grotendeels door op het landgoed van een sympathisant.

Assanges advocaat, Dinah Rose, hield de zeven Britse rechters aan het begin van de zitting voor dat een arrestatiebevel niet uitgevaardigd mag worden door een openbare aanklager, maar door een rechter.

De 40-jarige Assange heeft de beschuldigingen van de twee Zweedse vrouwen ontkend. Het zijn volgens hem pogingen om hem in diskrediet te brengen, nadat WikiLeaks video-opnames van militaire operaties in Irak en Afghanistan en een enorme hoeveelheid elektronische diplomatieke post van Amerikaanse ambassades openbaar had gemaakt.

De behandeling van Assanges zaak voor het Hooggerechtshof zal naar verwacht twee dagen duren. Daarna kan het enkele weken duren voordat het hof met een uitspraak komt.

Als het hof instemt met uitlevering, zou Assange nog beroep kunnen aantekenen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het is onduidelijk of dit uitwijzing naar Zweden zou ophouden.

Assange vreest dat Zweden hem daarna uitlevert aan de VS. Hij is ervan overtuigd dat de Amerikaanse autoriteiten het op hem gemunt hebben. Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die de bestanden met filmpjes en e-mail heeft doorgespeeld naar WikiLeaks, hangt na maanden gevangenhouding in een uiterst streng gevangenisregime een krijgsraad boven het hoofd. Hij wordt ervan beschuldigd ‘de vijand te hebben geholpen’.

De Amerikaanse autoriteiten zijn verdeeld. Sommigen willen Assange hard aanpakken, als waarschuwing tegen lekken. Anderen zien veel juridische problemen en vrezen negatieve publiciteit voor de VS en ‘reclame’ voor WikiLeaks. (Reuters, AP)