Assange speelt laatste kaart tegen uitlevering bij Brits hooggerechtshof

"Free Assange, don't shoot the messenger!"Bij aankomst bij het gerechtshof lijken aanhangers de mogelijke uitlevering toch vooral te willen linken aan WikiLeaks in plaats van de verkrachtingszaak. Foto Reuters / Stefan Wermuth

Julian Assange is begonnen aan zijn poging te ontkomen aan uitlevering aan Zweden, en daarmee in zijn optiek uitlevering aan de Verenigde Staten. Vandaag verscheen hij voor het Britse hooggerechtshof in een allerlaatste poging rechters het besluit tot overhandiging aan de Zweden terug te draaien.

In november oordeelden twee Britse rechters dat de WikiLeaks-oprichter voor verhoor in een verkrachtingszaak moest worden uitgeleverd. Assange heeft één kans: zijn argument dat de Zweedse aanklager geen bevel mag uitvaardigen moet door het hoogste Britse gerechtshof worden erkend. Hij ging vandaag, en ook morgen nog, in hoger beroep tegen een eerder besluit van twee Britse rechters.

De crux in deze zaak

Alles hangt om een verschil in wetgeving tussen Groot-Brittannië en Zweden. De Britten stellen in principe dat een aanklager geen juridische autoriteit heeft en dus ook geen verzoek tot uitlevering kan doen. In dat opzicht hoeft Assange dus niet te worden overhandigd. Echter, in Zweden en sommige andere Europese landen spelen aanklagers wel een (semi) juridische rol.

De Australiër verblijft al meer dan een jaar onder elektronisch huisarrest in Engeland. Hij vindt dat het oordeel van de Britse rechters niet deugt omdat het verzoek tot uitlevering niet door een onafhankelijke Zweedse rechtbank is gedaan, maar door de openbaar aanklager. Bovendien, zegt Assange, leidde diezelfde aanklager ook het onderzoek in de verkrachtingszaak.

“Niemand mag rechterlijke autoriteit hebben in zijn eigen zaak”, vindt de advocaat van Assange.

In werkelijkheid vreest hij via Zweden uiteindelijk aan de Verenigde Staten te worden overgedragen. Dat heeft nog een rekening openstaan nadat WikiLeaks de Amerikaanse overheid in grote verlegenheid bracht door allerlei geheime documenten het web op te slingeren. Zweden beweert echter dat het Assange louter wil horen in de verkrachtingszaak.

Bij ‘nee’ rest Assange alleen nog het Europese Hof

Is het Britse hooggerechtshof niet gevoelig voor de argumenten van het kamp-Assange, dan heeft het nog een laatste toevluchtsoord in het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Maar daar beroep aantekenen betekent geen uitstel voor uitlevering aan Zweden. Na de initiële uitspraak van de twee Britse rechters had dit binnen tien dagen moeten plaatsvinden.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Uitspraak niet deze week - rechters moeten eerst door dikke klappers advocaat #Assange heen en morgen spreekt aanklager nog @JulesSeegers

Na vandaag is het woord morgen aan de aanklager. Het gerechtshof doet dan maandag pas uitspraak, meldt onze correspondent in Londen.

    • Jules Seegers