'Anti-homotherapie' blijkt niet gericht op genezing

De therapie van zorginstelling Different, waarin homo’s zouden leren hun ‘zondige’ geaardheid te onderdrukken, is niet gericht op ‘genezing’ van homoseksualiteit. Dit meldde minister Edith Schippers van Volksgezondheid gisteren.

De minister baseert zich op een bezoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg bracht aan Different, onderdeel van de orthodox-christelijke organisatie Tot Heil des Volks. De Inspectie concludeerde na het bezoek dat het niet gaat om anti-homotherapie. Twee weken geleden beloofde de inspectie onderzoek in te stellen naar de therapie. Aanleiding voor het onderzoek was een verhaal in Trouw. Hierin waren medische organisaties kritisch dat verzekeraars de therapie moeten vergoeden. Zij noemen de christelijke homotherapie „ondeugdelijk en zelfs gevaarlijk”.

Ook in de Tweede Kamer werden vragen gesteld naar aanleiding van het artikel. Nu de Inspectie heeft geconcludeerd dat het niet om een anti-homotherapie gaat, heeft de minister besloten voorlopig geen verdere actie te ondernemen. NRC