Amateurclub met beveiliger

Voetbalclub De Meern heeft elke zaterdag driehonderd vrijwilligers aan het werk. En een professioneel beveiliger, à 200 euro. Sinds die er is, is het rustiger op het voetbalveld.

Europa,Nederland, Utrecht, De Meern, 28-01-2011. voetbalvereniging De Meern. De eerste amateurvereniging die particuliere beveiliging inhuurt rond jeugdwedstrijden op de zaterdagen. Foto Evelyne Jacq. Evelyne Jacq

Tientallen noppen tikken op de vloer in de lange gang met kleedkamers bij V.V. De Meern. Zaterdagmiddag, voetbaldag. Tussen de bezwete jeugdvoetballers, scheidsrechters, coaches en verzorgers loopt Sebas de Vos. Hij is professioneel beveiliger en draagt een zwart-blauw beveiligingspak, met kenmerkend V’tje op de borst. Imposant postuur, vriendelijk gezicht. De Vos surveilleert rustig. Totdat vrijwilligster Ria van Doorn om de hoek komt. „Kun je even bij de ingang komen staan? Op veld 6 bij de C-junioren loopt de emotie hoog op. Er is iemand geblesseerd en die zou straks wel eens agressief binnen kunnen komen. Ik hoorde een vader iets zeggen over een ‘pure aanslag op de benen’.”

Sinds oktober vorig jaar huurt V.V. De Meern elke zaterdag een professionele beveiliger in. Na een aantal incidenten in het begin van het seizoen was de maat vol. Eén incident liep zo hoog op dat honkbalknuppels uit de auto werden gehaald. De politie moest ingrijpen. De vrijwilligers, die bij de kleedkamers zitten en het voor hun neus zagen gebeuren, voelden zich bedreigd en eisten beveiliging van het bestuur.

„Dat doe je natuurlijk niet graag als amateurvereniging”, vertelt bestuurslid John van Wegen. „Maar stel dat bij een volgend incident een vrijwilliger gewond raakt, dan lopen al je vrijwilligers weg. Dat kunnen we niet hebben. Zonder vrijwilligers redden we het niet.” Dus ging De Meern overstag. Het kost de vereniging elke zaterdag iets meer dan tweehonderd euro.

Overbelasting van de vereniging is volgens Van Wegen een belangrijke oorzaak voor de toegenomen agressie. Toen het nieuwe sportcomplex in 2005 werd geopend, steeg het aantal inschrijvingen fors. Bijna elke week kwam er een compleet nieuw team bij. De club heeft nu 1.350 spelende leden en een wachtlijst. Op een zaterdag als deze worden er 48 wedstrijden gespeeld op het sportpark met vijf speelvelden. Van de jongste ‘kabouterspelers’ (vanaf 4 jaar) tot aan de senioren. Op een gemiddelde zaterdag worden circa driehonderd vrijwilligers ingezet. Het aantal bezoekers van het park is ongeveer 2.500. De zestien kleedkamers – in een gang onder de kantine – bieden te weinig capaciteit.

In een hokje in de kleedkamergang zitten vrijwilligsters Ria van Doorn en Henny Houwen. Op de tafel staan bladen met thee en limonade. In een kastje hangen fluitjes voor de scheidsrechters en sleutels van de kleedhokken. Ze merken dat de voetbaljeugd veeleisend is geworden.

Van Doorn slaat met haar hand op de balie. Boem. De vrijwilligster: „Eist zo’n jongen eventjes de kleedkamersleutel op. En als het hok bezet is, worden wij uitgescholden.” De vrijwilligers zien vaak uit hun raampje op het veld de agressie al oplopen. Als de spelers dan binnen komen, slaan ze tegen de muren. Regelmatig worden daarna in de kleedkamers douchekoppen vernield, of tegels van de muren getrokken. „Bewust vandalisme”, zegt bestuurslid Van Wegen. „Dat kost onze club vijf- tot achtduizend euro per seizoen.”

Van Doorn en Houwen zijn „heel blij” met de aanwezigheid van de beveiliger. Van Doorn: „Het respect was weg. Terwijl wij hier ook onze zaterdag opofferen voor die jongens. Doordat de beveiliging nu zo zichtbaar aanwezig is, merk je dat het beter gaat.” De Vos loopt zijn rondes in de kleedkamers onder het clubhuis, op de tribune bij het hoofdveld, langs de bestuursruimtes en in de kantine. Als er iets gebeurt, kunnen de vrijwilligers hem direct oproepen met hun portofoon. Grote incidenten bleven sinds de komst van het beveiligingsbedrijf uit.

Volgens de KNVB is V.V. De Meern de enige club die professionele beveiliging inhuurt. Maar als Frank Dorenbos, general manager van beveiligingsbedrijf Protect Eye, dat hoort moet hij lachen. Dorenbos: „Wij doen dit bij V.V. De Meern, maar bijvoorbeeld ook al een tijd bij de voetbalvereniging in Nunspeet. Opvallend dat de KNVB dat niet in de gaten heeft. De verruwing op het voetbalveld is al lange tijd bezig. Dat komt voort uit de verruwing van de hele maatschappij.”

De KNVB maakte onlangs bekend dat in de eerste seizoenshelft 37 amateurteams uit de competitie zijn gehaald na excessen. Tussen 2005 en 2010 nam het aantal geweldsincidenten tegen scheidsrechters en vrijwilligers toe van 215 tot 240. Ook schorste de KNVB het afgelopen halve seizoen 34 amateurspelers voor het leven vanwege buitensporig geweld.

De aanwezigheid van de professionele beveiliging leverde in het begin verbaasde reacties op bij de leden van V.V. De Meern. Hoe is het mogelijk? Is dit écht nodig, vroegen ze dan aan Van Wegen. Ook PvdA-gemeenteraadslid Gadiza Bouazani, deze zaterdag aanwezig op de club, reageert verbaasd: „Bij jeugdamateurvoetbal denk je toch aan gezelligheid. Lekker een balletje trappen. Maar als je ziet hoe groot deze vereniging is geworden, is het niet eens zo gek dat deze maatregel nodig is.”

De wedstrijd van de C-jeugd is afgelopen. De spelers komen de gang bij de kleedkamers binnen. Rustig. Beveiliger De Vos houdt de deur voor ze open. De meeste spelers kijken hem even aan. Sommigen verbaasd. De vrijwilligers kijken toe. Glunderend.

    • Enzo van Steenbergen