Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Reddingswerkers zoeken niet langer naar vermisten Costa Concordia

Reddingswerkers hebben de zoektocht vandaag gestaakt. Foto AP / Pier Paolo Cito

De Italiaanse autoriteiten hebben de zoektocht naar de lichamen van de slachtoffers op de Costa Concordia definitief stopgezet. Wegens de instabiliteit van het schip is het voor duikers niet langer veilig om in de gedeeltes die onder water te staan te zoeken naar lichamen.

Sinds het ongeluk zijn zeventien lichamen uit het schip gehaald, meldt persbureau Reuters. Er zijn nog vijftien personen vermist. De zoektocht naar de lichamen gaat wel verder in delen van het schip die niet onder water liggen en in de achttien vierkante kilometer rondom het schip.

Wegpompen stookolie nog niet begonnen

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit is nog steeds niet begonnen met het wegpompen van de stookolie die nog aan boord van het schip is. Het bedrijf ligt al twee weken klaar, maar kreeg tot nu toe geen toestemming om in actie te komen. Het weer is te slecht en het wegpompen van de olie zou de aanwezige reddingswerkers in gevaar kunnen brengen.

Omwonenden vrezen voor een milieuramp als de stookolie weglekt uit het schip. Zodra het weer het toelaat begint Smit aan de operatie die zo’n drie weken zal duren.

Bekijk hier hoe de operatie van Smit in zijn werk gaat.

Op 13 januari verongelukte de Costa Concordia voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio, toen het op een rots voer. De kapitein van het schip, Francesco Schettino, werd gearresteerd omdat hij de botsing zou hebben veroorzaakt door onvoorzichtig gedrag en vervolgens het schip vroegtijdig verliet.