Zien

In Sierra Leone speelden kindsoldaten tijdens de burgeroorlog een spelletje, Boy or Girl. Als op straat een zwangere vrouw werd gezien, sloten ze een weddenschap af: meisje of jongen? De buik van de vrouw werd ter plekke opengesneden.

Van dit soort taferelen maakt de controversiële kunstenaar Ronald Ophuis schilderijen. Zijn werk, werkwijze en Ophuis zelf staan centraal in Painful Painting voor Het uur van de wolf. De documentaire werd geregisseerd door Catherine van Campen en ging in première tijdens IDFA 2011.

Terwijl we Ophuis volgen tijdens zijn project over Sierra Leone, wordt inzicht gegeven in een schilder die met zijn werk begrip wil creëren voor de dader en een mogelijkheid wil bieden om de westerse kijkers zich ermee te laten identificeren.

Maar hoe kan hij tijdens gesprekken met daders, rondlopend tussen massagraven, zo onaangedaan blijven? Van het simpele portret van een schilder en zijn werk wordt deze documentaire een poging om ook de schilder als dader te begrijpen.

    • Anouk van Kampen