Weer

Een extreem groot en sterk hogedrukgebied boven Siberië en het noorden van Scandinavië jaagt met ijzige wind de kou ons land binnen. In de kern werd gisteren in Siberië een luchtdruk gemeten van 1066 hPa. Een gemiddelde huis-, tuin- en keukenbarometer kan zo’n hoge stand niet eens aanwijzen.

Vannacht vriest het vrijwel overal matig. In het noordoosten kan lokaal 10 graden vorst worden gehaald.

Morgen blijft het de hele dag zonnig. Alleen op de Wadden komen misschien een paar wolkenveldjes voor. De temperatuur stijgt naar -1 tot -3 graden in de middag. Daarbij staat een matige oostnoordoostenwind die de kou indringend maakt. De gevoelstemperatuur ligt op veel plaatsen op -10 of lager.

Donderdag verandert er weinig. In de nacht komt het tot matige of strenge vorst met minima tot -12 graden. Overdag blijft het steenkoud met temperaturen van -2 tot-5 graden. Lokaal blijft het zelfs overdag dus matig vriezen, ondanks de uitbundig schijnende zon.

Ook vrijdagnacht vriest het matig tot streng, met her en der temperaturen van -10 of lager.

In het weekend houdt de kou vrijwel zeker op volle sterkte aan. Misschien vallen er wat sneeuwbuien.