Verkoop tanks aan Indonesië omstreden

Zowel in Den Haag als in Indonesië is de discussie opgelaaid over de mogelijke verkoop van Leopard-tanks aan het Indonesische leger. Nederlandse Kamerleden hebben bezwaar omdat Indonesië de mensenrechten vaak met voeten treedt, vooral die van de Papoea’s. In Jakarta vragen parlementariërs zich af of hun land de zware Leopards wel nodig heeft.

In Jayapura, de hoofdstad van de provincie Papoea, werden gisteren vijf Papoea’s formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens hoogverraad. Ze riskeren een levenslange gevangenisstraf voor het organiseren van het derde Papoea Volkscongres in oktober vorig jaar. Daarbij werd de onafhankelijkheidsverklaring van de Papoea’s voorgelezen. Het leger greep in en er vielen drie doden.

De Indonesische strijdkrachten hebben belangstelling voor de Leopards die Nederland wegbezuinigt. Daarvoor is een bedrag van 213 miljoen euro gereserveerd. Een Indonesische delegatie wordt dezer dagen in Nederland verwacht. Maar in de Indonesische volksvertegenwoordiging is verzet gerezen. „Deze tanks, die 60 ton wegen, zijn niet geschikt voor het Indonesische terrein”, aldus parlementslid Susaningtyas Kertapati van de Hanura-partij.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de deal aan Indonesië. In debatten met de ministers Hillen (Defensie, CDA) en Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) en staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, CDA), die gaan over wapenexportvergunningen, zijn moties aangenomen die hen oproepen wapenexport te staken naar landen die mensenrechten schenden. De oppositie krijgt daarbij steun van de PVV, die een verbod wil op wapenexport naar islamitische landen.

Het kabinet heeft nog niet formeel op de moties gereageerd, maar heeft in het verleden soortgelijke moties verworpen.

Vorig jaar werd de regering in verlegenheid gebracht toen bleek dat uit Nederland afkomstig militair materieel door Arabische legers werd ingezet tegen de eigen bevolking. Het kabinet wil niet buiten internationale afspraken om individuele wapenembargo’s afkondigen.

Defensie moet 1 miljard euro bezuinigen en kan het geld van de mogelijke verkoop van de Leopards aan Indonesië goed gebruiken.