Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Utrecht schrapt ‘kleine’ studies

utrecht,19/5/01. de uithof, universiteit utrecht, het minnaert gebouw architecten neutelings en riedijk. foto leo van velzen/nrc. hb.
utrecht,19/5/01. de uithof, universiteit utrecht, het minnaert gebouw architecten neutelings en riedijk. foto leo van velzen/nrc. hb. In het Minnaertgebouw op De Uithof, het universiteitsterrein van de Universiteit Utrecht, is het departement Natuur- en Sterrenkunde van de faculteit Bètawetenschappen gehuisvest. Foto NRC / Leo van Velzen

De Universiteit Utrecht stopt met de bacheloropleidingen Arabisch, Portugees en theologie. Dat schrijft decaan Wiljan van den Akker aan het personeel van de faculteit geesteswetenschappen.

“Hoe pijnlijk we deze beslissingen ook vinden, de achtergrond ervan is duidelijk: het is kwalitatief en financieel niet langer verantwoord om opleidingen in de lucht houden waarvoor zich aantoonbaar weinig tot zeer weinig studenten aanmelden.”

Straks nergens meer een volwaardige opleiding Portugees

Met het verdwijnen van de studie Portugees kan nergens in Nederland meer een volwaardige opleiding in deze taal worden gevolgd. De studie Arabisch wordt in Utrecht onderdeel van de opleiding Religiewetenschap.

De Universiteit Utrecht is al langer bezig opleidingen af te stoten die niet rendabel worden geacht of die niet passen in het profiel waarvoor de universiteit kiest. Bij de bètafaculteit is de opleiding Sterrenkunde opgeheven en wordt er flink geschrapt binnen de studie biologie.

Universiteiten moeten alleen doen waar ze goed in zijn

De andere Nederlandse universiteiten moeten ook van dit soort keuzes gaan maken, omdat staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) wil dat de instellingen zich duidelijker van elkaar gaan onderscheiden. Ze moeten niet langer zoveel mogelijk opleidingen aanbieden, maar alleen doen waar ze goed in zijn. Dit voorjaar gaat hij hierover afspraken maken. Decaan Van den Akker bevestigt dat het opheffen van de studie Arabisch onderdeel is van de profileringsplannen van de universiteit.

“We zullen nog wel taalverwerving aanbieden voor wie geïnteresseerd is in het Midden-Oosten, maar wie negende-eeuwse Arabische teksten wil bestuderen, moet straks naar Leiden.”

Zijlstra maakt prestatieafspraken met de universiteiten

Zijlstra gaat ook prestatieafspraken maken met de universiteiten. Een aantal van hen heeft al maatregelen aangekondigd om het studierendement te verbeteren. Deze week werd bekend dat studenten van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in hun eerste jaar niet meer voor elk vak een voldoende hoeven te halen om door te mogen stromen. Een vijf kan gecompenseerd worden met een zeven.

De technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente gaan hun programma’s “stroomlijnen”. Sommige vakken die nu nog onderdeel uitmaken van de studie, zullen worden geschrapt.

Politici maken zich zorgen over deze ontwikkelingen. Ze zijn bang dat Zijlstra’s plannen op deze manier nadelig zullen uitpakken voor de kwaliteit van het onderwijs.