Strijders voor het Moederland

2aVlR_Oe3v0 ,,Tiran, ga weg!” Dat zingt een groepje  ’desantniki’ – leden van de elitetroepen van de luchtmobiele brigade – op een in Rusland zeer populair Youtube-filmpje. Het zegt veel over de onvrede over het Poetin-regime binnen het leger. De luchtmobiele brigade loopt al jaren voorop in dat protest. Hun ergernis is vooral veroorzaakt door de lage beloning,

2aVlR_Oe3v0 ,,Tiran, ga weg!” Dat zingt een groepje  ’desantniki’ – leden van de elitetroepen van de luchtmobiele brigade - op een in Rusland zeer populair Youtube-filmpje. Het zegt veel over de onvrede over het Poetin-regime binnen het leger.

De luchtmobiele brigade loopt al jaren voorop in dat protest. Hun ergernis is vooral veroorzaakt door de lage beloning, de beroerde huisvesting en het belabberde lot van veel oorlogsveteranen.

Poetin en Medvedev hebben de afgelopen jaren weliswaar van alles beloofd om het lot van de militairen te verlichten, maar in de praktijk komt er niets van terecht.

Eind 2010 organiseerden de desantniki een massale demonstratie in Moskou, waar de staatsmedia amper aandacht aan schonken. Als reactie daarop werden enkele leden van de generale staf plotseling vervangen.

,,Niemand behalve wij zeggen de waarheid hardop”, klinkt nu uit de mond van de militairen in het filmpje. Ze bezingen het Rusland van Poetin als een land waar de machthebbers alom stelen, waar overal en voor alles steekpenningen moeten worden betaald, waar de cultuur is verwaarloosd en ouderen geen gratis medische zorg meer krijgen.

Over Poetin zingen ze: ,,Jij bent maar een gewone ambtenaar – geen tsaar geen God. Ik kijk naar jou, naar jouw portretten. Je beliegt ons nog steeds, net als Medvedev. We zijn moe om de armoede in de dorpen aan te zien, waar in de buurt jouw paleizen staan. Wij laten jou niet meer liegen en stelen, wij zijn vrije officieren – het Russische Moederland is met ons. We roepen je vredig op – tiran, ga weg!”

Het Kremlin beweert dat de band bestaat uit ,,als militairen vermomde liberalen”. Maar de zangers zelf ontkennen dat dat ze geen militairen zijn. De  hoge onderscheidingen die ze dragen lijken dat te moeten onderstrepen. Het is overigens strafbaar zulke onderscheidingen te dragen als je die niet zelf hebt verdiend. Het OM zou ze daarom zo kunnen opsporen om een strafzaak tegen hen  aan te spannen.

Onlangs lieten de bandleden zich interviewen op tv-kanaal Dozd.,,Iedereen weet wie we zijn”, zei een van hen. ,,Wij verbergen onze gezichten niet. Velen in het leger steunen ons.”

De desantniki doen mee aan het protest van komende zaterdag.

    • Michel Krielaars