Strijd om gunst seriekijkers

Sinds de uitreiking van de Golden Globes krijgt de Amerikaanse betaalzender HBO geduchte concurrentie van Showtime. Ook deze zender haalde drie tv-prijzen binnen, onder meer de prijs voor het beste drama voor Homeland.

HBO is de grootste met 28 miljoen abonnees, maar Showtime komt snel dichterbij: het aantal abonnees steeg in vijf jaar van 13,8 naar 21,3 miljoen. De tv-prijzen zijn belangrijk voor de betaalzenders, zegt directeur David Nevins in The New York Times: „We proberen een gevoel van waarde te creëren waardoor de zender het waard is om je op te abonneren.”

Showtime heeft series als Dexter, Californication en Weeds. HBO is bekend van series als Sex and the City, The Sopranos, The Wire en Game of Thrones. Maar vier jaar geleden droogde de reeks successen opeens op, waardoor Showtime kon groeien. Een misser van HBO was het afslaan van de AMC-serie Mad Men.

Michael Lombardo van HBO kondigt als tegenwapen voor 2012 een record aantal nieuwe grote series aan. In maart komt de tv-film Game Change met Julianne Moore als Sarah Palin. In juni volgt Newsroom, een serie van Aaron Sorkin (West Wing) over een nieuwszender à la CNN. Ewan McGregor speelt de hoofdrol in de verfilming van The Corrections.

Verder bij HBO veel beroemdheden die andere beroemdheden spelen. Al Pacino doet Phil Spector en Helen Mirren diens adcocaat. Michael Douglas speelt Liberace en Matt Damon diens vriend. Clive Owen speelt Ernest Hemingway en Nicole Kidman diens vriendin.