Spaanse premier in onderonsje: dit gaat me een staking kosten

De Spaanse premier Rajoy gisteren in Brussel in gesprek met Elio Di Rupo. Foto AFP / Eric Feferberg

De nieuwe Spaanse premier Mariano Rajoy heeft gisteren nog voor zijn debuut op het Europese toneel, in Brussel, voor ophef gezorgd in eigen land met enkele niet zo tactische opmerkingen.

Vlak voor aanvang van de eurotop schudde Rajoy enkele collega-regeringsleiders de hand. Zich blijkbaar onbewust dat deze informele begroetingen geregistreerd worden door tv-camera’s (en microfoons) pochte hij welke harde maatregelen hij voor Spanje in petto heeft.

Tegen zijn Finse collega Jyrki Katainen zei Rajoy glimlachend dat “de arbeidsmarkthervorming me een algemene staking gaat kosten”. Aan Mark Rutte vertrouwde hij toe “dat nu de lastige kwesties komen, want ze [de socialisten, red.] hebben ons een lastige erfenis nagelaten”. Rajoy, die slechts rudimentair Engels beheerst, sprak via een tolk.

De vakbeweging en de werkgevers voeren op uitnodiging van Rajoy sinds eind vorig jaar onderhandelingen over hervorming van de compleet vastgelopen Spaanse arbeidsmarkt. Komen zij begin februari niet tot een akkoord, dan hervormt de regering zelf per decreet, zo heeft Rajoy gedreigd.

Voor de vakbonden was Rajoys ontboezeming gisteren dankbaar propagandamateriaal. Zo gaf de grootste vakcentrale CCOO meteen een verklaring uit waarin Rajoys uitlatingen “ongepast, roekeloos en onbezonnen” werden bestempeld. “Rajoys taak is niet om stakingen uit te schrijven, maar ze te voorkomen.”

Regeringspartij PP zag zich gedwongen te reageren op de faux pas. Een woordvoerder zei dat Rajoys woorden “niet te letterlijk moeten worden genomen”. “Het is een eenvoudige manier om iets ingewikkelds uit te leggen aan een buitenstaander.”

De top in Brussel was voor Rajoy al voor het incident moeilijk op gang gekomen. Vanwege de algemene staking in België moesten regeringsvliegtuigen uitwijken naar de luchtmachtbasis Beauvechain, op circa 30 kilometer van de hoofdstad. Veel leiders namen daarna een helikopter naar Brussel, maar Rajoy wilde dat niet. In 2005 overleefde hij in Madrid een ernstige crash met een politiehelikopter. Sindsdien stapt hij niet meer in heli’s.

    • Merijn de Waal