Schrijfster Doeschka Meijsing (64) overleden ‘op literair hoogtepunt’

Doeschka Meijsing in 2008 na het winnen van de AKO Literatuurprijs. Foto NRC / Merlin Daleman
Doeschka Meijsing in 2008 na het winnen van de AKO Literatuurprijs. Foto NRC / Merlin Daleman Doeschka Meijsing in 2008 na het winnen van de AKO Literatuurprijs. Foto NRC / Merlin Daleman

Schrijfster Doeschka Meijsing is gisteravond op 64-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij Querido vandaag bekendgemaakt.

Meijsing stierf in haar woonplaats Amsterdam aan de complicaties van een zware operatie.

De schrijfster debuteerde in 1974 bij Querido met De hanen en andere verhalen. Voor Tijger, tijger! (1980) ontving ze de Multatuliprijs. De tweede man (2000) werd haar doorbraak naar het grote publiek. Het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Haar roman 100% chemie (2002) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. De roman Moord & Doodslag (2005) schreef ze samen met haar broer Geerten Meijsing. In 2008 publiceerde ze de roman Over de liefde, die bekroond werd met de F. Bordewijkprijs, de Opzij Literatuurprijs en de AKO Literatuurprijs. Voor dit boek putte ze uit haar relatie en breuk met Xandra Schutte, de huidige hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Naast romans en verhalen schreef Meijsing ook gedichten en essays. Als literair redacteur heeft ze bijgedragen aan Vrij Nederland en Elsevier.

‘Ze werd eigenlijk steeds beter - ongelofelijk treurig dat er niet meer werk kan komen na sleutelroman’

NRC-literatuurrecensent Elsbeth Etty in een reactie op Meijsings overlijden:

“Ik vind het heel erg, haar overlijden komt voor mij persoonlijk ook zeer onverwacht. Het is erg voor de literatuur omdat ze eigenlijk steeds beter is geworden. De roman Over de liefde was de kroon op haar werk. Het is haar meest persoonlijke en meest gave roman. Je hoopt dan dat er meer komt. Als je op zo’n niveau komt en alles durft op te schrijven, dan is het ongelofelijk treurig dat dat niet meer komt.

Ik ben altijd een enorme fan geweest van haar werk. Maar het was behoorlijk hermetisch intellectualistisch proza. Daar is niets op tegen, maar in haar laatste boek liet ze veel van zichzelf zien en toonde ze wat ze als schrijver in zich had. Ze had het punt bereikt dat haar grote literaire talent en haar persoonlijke ervaringen eruit kwamen.

Een sterk autobiografische roman over een verbroken relatie kan al snel een soapverhaal worden, een melodrama. Maar dat werd het bij haar niet. Ze kon het boven zichzelf uittillen en er een autonoom kunstwerk van maken. Het is een grootse roman. Het eindigt ook heel mooi met de hoofdpersoon die in de gracht duikt en wegzwemt. Dat is ook het beeld dat ik persoonlijk van haar heb. Ze was in staat opnieuw te beginnen en ze had de energie, de kracht en de moed om tegen de stroom in te zwemmen. Ze zocht altijd haar eigen weg.

Ze kon een wat norsige en strenge indruk maken op mensen. Maar ze had een groot gevoel voor humor. Ze was ontzettend geestig, maar ook kwetsbaar. Die kwetsbaarheid zat verborgen achter haar scherpzinnigheid en ze was bereid die kwetsbaarheid te tonen als het moest.”

‘Ze was een vrouw om van te houden’

Annette Portegies, directeur/uitgever van Querido:

“Doeschka Meijsing verborg een diepe kwetsbaarheid achter een superieure vorm van ironie, zowel in haar werk als in haar leven. Weerspannig als ze was, was ze een vrouw om van te houden. Querido rouwt om de dood van Doeschka, die bijna veertig jaar aan de uitgeverij verbonden was. De Nederlandse literatuur verliest opnieuw een auteur van wereldformaat.”

‘Mij ging het erom dat ik langs mijn eigen leven scheerde’

Meijsing over het schrijven van haar veelbekroonde werk Over de liefde in een interview uit 2008 met NRC-literatuurrecensent Elsbeth Etty:

“Eén van de kunsten van het schrijverschap is dat je uit een berg verwarrende gegevens precies datgene haalt wat de essentie van het leven of de liefde raakt. Mij ging het erom dat ik langs mijn eigen leven scheerde, een leven dat tot mijn verdriet voor een groot deel openbaar was. Voor mij is komen vast te staan dat dat het deel is dat er het minste toe doet. Wat er toe doet is wat het betekent als je in de steek wordt gelaten, wat dat voor verdriet is.”

De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden.

In 2008 won Meijsing de AKO Literatuurprijs met Over de liefde:

In 2011 sprak Abdelkader Benali Meijsing nog voor zijn programma ‘Benali Boekt’:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.