Rusland nog tegen resolutie over Syrië

De Verenigde Staten proberen Russische bezwaren weg te nemen tegen een voorgestelde resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die het Syrische regime veroordeelt en oproept tot een vreedzame machtsoverdracht. De ontwerpresolutie wordt vanavond ingediend. Verscheidene westerse ministers haastten zich naar New York om aan het debat deel te nemen. Rusland, een van de laatste bondgenoten van het Syrische regime, vindt de tekst tot dusverre „onaanvaardbaar”.

Rusland heeft Amerika en andere NAVO-landen ervan beschuldigd een resolutie van de Veiligheidsraad in maart over Libië te hebben misbruikt voor hun campagne van luchtaanvallen om rebellen te helpen het regime van Gaddafi ten val te brengen. Mede om die reden blokkeerde Rusland, samen met China, in oktober een eerdere veroordeling van het Syrische regime met een veto.

De nieuwe resolutie volgt in grote lijnen het Arabische plan voor Syrië, dat voorziet in stopzetting van het regeringsgeweld tegen demonstranten, het vertrek van president Assad en diens vervanging door vicepresident Farouq al-Sharaa en onderhandelingen met de oppositie.

Amerikaanse diplomaten proberen Moskou nu te overtuigen dat de tekst niet is bedoeld om toekomstige militaire actie te rechtvaardigen, maar als ondersteuning van een Arabische politieke inspanning om een einde te maken aan het geweld.

Maar de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei vandaag dat dit plan een „pad naar burgeroorlog” is. „De westerse ontwerpresolutie over Syrië zal niet tot een compromis leiden”, onderstreepte hij.

Moskou zegt te willen bemiddelen tussen het Syrische bewind en de oppositie. Het heeft beide partijen uitgenodigd om zonder voorwaarden vooraf met elkaar in gesprek te raken. Het Syrische regime heeft de uitnodiging aanvaard, maar de belangrijkste oppositiegroep, de Syrische Nationale Raad, herhaalde pas te willen praten na het aftreden van Assad. (AFP, AP, Reuters)