Romney of Gingrich? Vanavond mag Florida het zeggen

Romney schudt handen in Florida. In de staat worden vandaag de Republikeinse voorverkiezingen gehouden. Foto AFP / Joe Raedle

Bij de Republikeinse voorverkiezingen is vanavond The Sunshine State aan de beurt. Verwacht wordt dat meer dan twee miljoen Republikeinen in Florida hun stemmen zullen uitbrengen op een van de Republikeinse kandidaten. Met een grote overwinning kan Mitt Romney een grote stap zetten naar de kandidatuur. Gingrich moet scoren om een gevaar te blijven voor Romney.

De race voor de Republikeinse kandidatuur kwam na de laatste voorverkiezing in South Carolina, negen dagen geleden, weer helemaal open te liggen. Newt Gingrich, de oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, liet de gedoodverfde winnaar Mitt Romney ruim achter zich.

Ook vanavond is Romney de grootste kanshebber. Eigenlijk kan hem de zege in Florida niet ontgaan, zo blijkt uit de peilingen. Wie uiteindelijk de Republikeinse kandidatuur krijgt zal vanavond niet worden beslist, maar Florida is wel erg belangrijk. Onze correspondent in de Verenigde Staten Guus Valk:

“Er is niet voor niets zoveel geld in de campagne voor Florida gestoken. The Sunshine State is heel erg belangrijk. Het is een van de grootste staten en er zijn 50 kiesmannen te winnen die allemaal naar de winnaar gaan. Eigenlijk kan Gingrich dus alleen maar verliezen hier. Hij moet de schade weten te beperken en zal bij een klein verlies heel erg zijn best doen om naar voren te komen als de morele winnaar.”

Keiharde campagne

Na het onverwachte verlies in South Carolina ging het kamp van Romney - met een goedgevulde campagnekas - vol in de aanval. Uiteraard met de bekende campagnespotjes, waarin bijvoorbeeld de nadruk werd gelegd op een schandaal rondom Gingrich toen hij voorzitter was van het Huis van Afgevaardigden.

http://www.youtube.com/watch?v=_cuNkI7pzLM&feature=player_embedded

Ook de aanhang van Gingrich heeft van zich laten horen. Onder andere met de site Talesofmitt.com, waarin Romney wordt afgeschilderd als iemand die niet vertrouwen is.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pSkLw6UvpaM#!

Valk over de anti-reclames:

“Die spotjes zijn een bekend fenomeen bij de verkiezingen, maar het het gaat nu wel echt heel erg hard en ver. Ze zijn dan ook belangrijk en blijven niet zonder gevolgen. Zo heeft het spotje van Gingrich over Romney zijn verleden bij investeringsfonds Baine Capital, uitgezonden voor de verkiezingen in South Carolina, behoorlijk wat invloed gehad. Er wordt dus nu, vooral door de aanhangers van Romney, vol op ingezet.”

Het geld van Romney

Romney heeft dan ook net iets meer geld om te besteden. Met een vermogen tussen de 190 en 250 miljoen dollar is Romney een van de rijksten die ooit een gooi deed naar het presidentschap. Het kamp van Romney heeft in Florida meer dan veertien miljoen dollar gespendeerd aan televisiespotjes. De aanhangers van Gingrich hebben ‘slechts’ drie miljoen besteed. “Wij stellen people power tegenover money power”, zei Gingrich daar vandaag over.

Zo probeert Gingrich zich dan ook neer te zetten, liet Valk eerder weten. Als “een kandidaat met politieke ervaring die toch contact heeft weten te houden met de gewone man”. Vanuit dat imago valt Gingrich Romney aan: die zou door zijn exceptionele rijkdom geen idee hebben van hoe de Amerikaanse burger met moeite de eindjes aan elkaar probeert te knopen.

Steun Cubaans-Amerikaanse gemeenschap belangrijk

Bij het laatste debat in Florida pakte Romney Gingrich echter aan op zijn opportunisme. “In elke staat waar we voorverkiezingen hebben,” zei de oud-gouverneur van Massachusetts, “laat je een ander proefballonnetje op om de kiezers op je hand te krijgen.” In het geval van Florida bedoelde hij de opmerkelijke uitspraak van Gingrich dat hij in 2020 een permanente basis op de maan wil. In Florida ligt het Kennedy Space Center, de lanceerbasis van de NASA.

De campagnes zijn in zekere mate dan ook opportunistisch. In iedere staat spelen andere thema’s waar de campagne op aangepast wordt. Zo is in Florida de steun van de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap ontzettend belangrijk, schrijft Valk vandaag in NRC Handelsblad.

Wie in Florida vandaag de Republikeinse voorverkiezingen wil winnen, kan niet om de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap heen; die vormt ruim 10 procent van de bevolking. Een meerderheid van deze groep noemt zich Republikein, en de partijtrouw is vrij groot. Alleen in 2008 koos een meerderheid voor Obama in plaats van de Republikein John McCain, maar onderzoeken wijzen uit dat dat eerder uitzondering dan regel was. In Miami-Dade, het dichtstbevolkte district van Florida, vormen Cubanen driekwart van de Republikeinse leden.

Ook Gingrich voerde vandaag nog druk campagne. Hier ontmoet hij kiezers in Fred's Southern Kitchen. Foto Reuters / Shannon StapletonOok Gingrich voerde vandaag nog druk campagne. Hier ontmoet hij kiezers in Fred's Southern Kitchen. Foto Reuters / Shannon Stapleton

Hoe zit het met de andere kandidaten?

Rick Santorum en Ron Paul, de twee andere kandidaten die in de Republikeinse race zijn overgebleven, laten de strijd in Florida aan zich voorbijgaan en concentreren zich op kleinere en minder kostbare campagnes in Colorado en Nevada. In Florida zijn alle ogen vanavond vooral op de overwinningsspeech van Romney gericht. Valk:

“Vanavond wordt vooral de overwinningsspeech van Romney interessant. Gaat hij de eindzege al claimen als hij hier fors wint? Dat heeft dan zeker een rol voor de rest van de campagne. Hij kan zichzelf profileren als de grote winnaar, maar hij heeft ook nog een weg te gaan. Gingrich heeft aangekondigd dat hij sowieso nog niet gaat opgeven en ook Ron Paul is op de achtergrond nog op zoek naar zijn momentum, bijvoorbeeld bij de verkiezingen in Maine.”

    • Lex Boon