‘Robert Mugabe wil vertrekken’

Zimbabwe President and leader of ZANU PF Robert Mugabe arrives at the party's 12th National People's Conference in Bulawayo, on December 8, 2011. The yearly conference of President Robert Mugabe's party starts as he pushes for Zimbabwe to hold elections next year and to rally his divided ranks behind his campaign to defeat Prime Minister Morgan Tsvangirai. AFP PHOTO/Jekesai Njikizana. Robert Mugabe bij een conferentie van zijn partij Zanu-PF in december vorig jaar. Foto AFP / Jekesai Njikizana

President Robert Mugabe wil na verkiezingen in Zimbabwe de macht overdragen aan een vertrouweling die zijn belangen veiligstelt. Dat blijkt uit berichtgeving van de in Zuid-Afrika en Zimbabwe verspreide krant Sunday Times op basis van ‘autoriteiten nabij Mugabe’.

Volgens de krant wil de bijna 88-jarige president de verkiezingen uiterlijk begin volgend jaar koste wat kost winnen. Beoogd opvolger is minister van Defensie Emmerson Mnangagwa (66), in de jaren tachtig verantwoordelijk voor slachtingen onder Mugabes tegenstanders.

Het plan is, zo meldt een informant uit Mugabe’s partij ZANU-PF aan de Times, om de verkiezingen te winnen en de macht over te dragen aan zijn opvolger. Die kan op die manier z’n positie versterken. Mnangagwa zou Mugabe moeten hoeden voor mogelijke vervolging voor mensenrechtenschendingen. De al 32 jaar regerende Mugabe zou bang zijn met pensioen te gaan, zonder de juiste veiligheidsmaatregelen te hebben getroffen.

NRC-correspondent in zuidelijk Afrika Peter Vermaas is niet verbaasd:

“Ik heb dit scenario tijdens mijn bezoeken aan Zimbabwe al veel vaker gehoord. Mugabe wil koste wat kost niet berecht worden voor de misdaden waarmee zijn regime onder andere in 2008, na de laatste verkiezingen, in verband is gebracht. Maar Mnangagwa is niet de meest charismatische politicus die Zimbabwe heeft en zou moeilijk op eigen kracht verkozen kunnen worden. Al in 2000 verloor Mnangagwa zijn eigen parlementszetel. Een deel van ZANU-PF, vooral het kamp rond vice-president Joice Mujuru, zal Mnangagwa bovendien niet als leider accepteren. Mugabe heeft ondanks alles binnen de partij en het overheidsapparaat nog wel enige steun.” - Peter Vermaas, NRC

Volgens Vermaas is het nog afwachten of er überhaupt op termijn verkiezingen komen in Zimbabwe:

“Het scenario lijkt me niet geheel uit de lucht gegrepen, maar ik zie nog niet wanneer Zimbabwe weer naar de stembus zal gaan. ZANU-PF en de MDC van Morgan Tsvangirai hebben in 2009 besloten om pas verkiezingen te organiseren als er een nieuwe grondwet is. En dat proces zit muurvast. Minister van Financiën Tendai Biti heeft bovendien laatst gezegd dat Zimbabwe helemaal geen geld heeft voor verkiezingen. Ondertussen viert Mugabe komende maand zijn 88ste verjaardag. En volgens veel bronnen is zijn gezondheid niet erg optimaal. Eigenlijk hebben alle partijen in Zimbabwe, behalve misschien de ZANU-factie van Mnangagwa, er het meeste belang bij om de huidige status quo nog even uit te zingen.” - Peter Vermaas, NRC

    • Peter van der Ploeg