Premier Rajoy blundert bij debuut in Brussel

De Spaanse premier Mariano Rajoy zei opeens, duidelijk hoorbaar voor de Spaanse televisiekijkers: „De arbeidsmarkthervorming gaat me een algemene staking opleveren.”

Rajoy, die gisteren debuteerde op het Europese toneel in Brussel, wist niet dat camera’s én microfoon altijd aanstaan voor het begin van een eurotop, als de leiders de vergaderzaal binnendruppelen.

Losjes pochte Rajoy tegenover zijn collega’s over de harde maatregelen die hij in petto heeft. Zijn voorspelling van een staking vertrouwde hij glimlachend toe aan de Finse premier Jyrki Katainen. Premier Mark Rutte kreeg te horen dat „nu de lastige kwesties komen”. „Want ze [de socialisten, red.] hebben ons een lastige erfenis nagelaten”. Rajoy, die slechts rudimentair Engels beheerst, sprak via een tolk.

In Spanje leidde vooral de uitspraak over de staking tot ophef. Juist op uitnodiging van Rajoy onderhandelen vakbeweging en werkgevers over hervorming van de verstarde arbeidsmarkt. Komen zij er niet snel uit, dan hervormt de regering per decreet, dreigde Rajoy.

De grootste vakcentrale, CCOO, bestempelde de woorden als „ongepast, roekeloos en onbezonnen”. „Rajoys taak is niet om stakingen uit te schrijven, maar ze te voorkomen.” Een woordvoerder van Rajoys partij, de PP, moest sussend verklaren dat de uitspraken „niet te letterlijk moeten worden genomen”. „Het is een eenvoudige manier om iets ingewikkelds uit te leggen aan een buitenstaander.”

Spanje moet zijn begrotingstekort volgens EU-afspraken dit jaar terugbrengen van 8 naar 4,4 procent van het bbp. Rajoy zinspeelde er gisteren op dat hij dit doel niet zal halen. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, toonde daar begrip voor.

Al voor het microfoonincident had Rajoy het moeilijk. Vanwege de staking in België moesten regeringsvliegtuigen uitwijken naar een militaire basis buiten Brussel. Er stonden helikopters klaar om de leiders door te vliegen, maar Rajoy wilde die niet gebruiken. Hij mijdt ze sinds hij in 2005 een crash met een politiehelikopter meemaakte.

Commentaar: pagina 2

EU-leiders willen groei: pagina 23

Griekse corruptie: pagina 24-25

    • Merijn de Waal