Over de haag

Eilanden op je heupen

Ineke van Gent heeft de Caraïbische gedachte „niet alleen in mijn heupen maar ook tussen mijn oren”. Om ongewenste zwangerschappen daar terug te dringen wil GroenLinks dat „condooms beschikbaar zijn voor een prikkie, en dan bedoel ik niet lek natuurlijk”.

Tijgers, dat zijn het

Gehoord bij de PVV: het rocknummer Eye of the tiger (bekend van boksfilm Rocky III). Newt Gingrich, een Republikeinse presidentskandidaat, maakte het tot campagnelied. Nu is er een rechtszaak tegen Gingrich. Het nummer mag niet meer gedraaid worden, is de eis. Bovendien moet Gingrich de advocaatkosten vergoeden. Plus geleden schade.

Wie wil die tulp?

Eindelijk, vanmiddag wordt de Mensenrechtentulp uitgereikt. Vraag is alleen: aan wie? Eerder ging de uitreiking niet door om de rechtszaak van de winnares, de Chinese activiste Ni Yulan, niet te schaden. Ni zit vast. Haar dochter is onderweg naar Nederland in Peking aangehouden. Hoe moet dat dan nu? Buitenlandse Zaken bezweert dat de ceremonie gewoon door zal gaan en dat de prijs uitgereikt, euh, nou ja, „aangeboden” zal worden.

Leers bij de Libelle (1)

Opstekertje voor Gerd Leers, gisteren. De CDA-minister werd de oren gewassen bij een Libelle-bijeenkomst door Jörgen Raymann en Ebru Umar. De uitzetting van Mauro, de manier waarop over allochtonen werd gepraat, het zinde de twee bekendheden niet. Zo fel waren ze, dat de minister in wanhoop moest uitroepen: „Zonder regels wordt het een chaos in dit land!”

Gedeeld leiderschap

Samen besturen Maxime Verhagen en Ruth Peetoom het CDA, benadrukken ze. Was het daarom dat de vicepremier een lijsttrekkersverkiezing voorstelde („past ook veel beter in deze tijd”) en de voorzitter nu wil aanwijzen? Peetoom: „Op zich ben ik er ook enthousiast over. Maar je moet wel de beste man of vrouw krijgen.”

Het geld is op

Wat vindt minister van Financiën Jan Kees de Jager ervan als iedereen tegen hetzelfde tarief wordt belast? Zijn CDA is voor die vlaktaks. De vraag kwam van een Amsterdamse student. Zo’n belastinghervorming zit er niet in, reageerde De Jager pragmatisch. Waarom niet? „Idealiter moet je bij een nieuw systeem een paar miljard aan lastenverlichting bieden. Anders is iedereen tegen.”

Leers bij de Libelle (2)

Leers zei ook nog iets aardigs over allochtonen, namelijk dat ze op een gegeven moment van dat etiket af mochten. Daarvoor moest eerst verwarring over het begrip worden weggenomen. Umar vroeg waarom ze allochtoon was, Leers zei dat ze elders was geboren. Was ze alleen niet. Misschien kwam het omdat ze geen Nederlands paspoort had, opperde Leers. Maar dat had ze wel. Toen wist Leers het ook niet meer.

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.