Obama opvallend open en lovend over drones

President Obama heeft gisteren het gebruik van drones in onder andere Pakistan bevestigd in een videochat met Amerikaanse burgers. Het gebruik van de onbemande vliegtuigjes wordt zelden direct toegelicht door de Amerikaanse regering of de CIA, omdat het om een geheim programma gaat. Toch is al jaren bekend dat de CIA drones inzet in onder andere Jemen, Somalië, Afghanistan en Pakistan. De aanvallen blijven immers niet onopgemerkt.

Obama zei tijdens de videochat dat het gebruik van drones een „essentieel” onderdeel is in de aanvallen op Al-Qaeda-leden. Hij noemde de tribale gebieden in Pakistan als plek waar veel drone-aanvallen worden uitgevoerd. „We gebruiken ze alleen heel doelgericht tegen mensen die op een lijst van actieve terroristen staan”, antwoordde hij op een van de vragen die kiezers hadden voorbereid. Uit meer dan 130.000 vragen kozen Obama’s medewerkers zes mensen die met Obama mochten praten, onder andere over de economie en onderwijs.

„Drones hebben geen groot aantal burgers gedood”, zei Obama. Hij benadrukte dat de CIA niet de vrije hand heeft in het gebruik van drones: „We gaan er zeer nauwkeurig mee om.”

In Pakistan, waar relatief veel drone-aanvallen worden uitgevoerd, zijn volgens een rapport van de New America Foundation sinds 2004 tussen 1.700 en 2.700 doden gevallen. Zo’n 17 procent van hen zou burger zijn geweest.

Vannacht werd opnieuw een drone ingezet tegen Al-Qaeda. In het zuiden van Jemen werden tien tot vijftien leden van de regionale Al-Qaeda-organisatie gedood bij een aanval met een drone op hun voertuigen. Dat meldden plaatselijke tribale leiders.

De VS hebben in Jemen herhaaldelijk onbemande vliegtuigjes gebruikt voor aanvallen op Al-Qaeda. In september werd de in Amerika geboren Al-Qaeda-ideoloog Anwar Awlaki gedood.