Nieuw: van Fred met de pet tot Frans worstelen

Nieuw! Vanaf nu aan het eind van elke maand: een persoonlijk klassement. Een rangschikking van grote trends en kleine voorvallen die je anders misschien zomaar over het hoofd ziet. Werktitel: 6xM: Menno’s meest memorabele en markante momenten van de maand.

5De beurs van Blok. Na tien maanden als eerste man van KPN kocht Eelco Blok vorige week voor vier ton aandelen van zijn werkgever. Hij geeft een tegenstrijdige boodschap. Wel vertrouwen in KPN. Maar hij komt pas in actie bij een koersval, op een moment dat hij de schuld van de tegenvallers niet meer aan zijn voorganger kan geven. Blok probeert te profiteren van zijn eigen mankeren. Het is beter als bestuurders na hun aantreden op voorafgesproken momenten aandelen in hun werkgever kopen. Beurswaakhond AFM moet ja zeggen, zodat geen misbaar ontstaat over voorkennis.

4Fred met de pet. In een recente BBC-documentaire over opkomst en ondergang van de Royal Bank of Scotland kregen oud-collega’s de vraag of zij wisten wat de bijnaam was van hun oude baas, sir Fred Goodwin. Besmuikt zeiden ze stuk voor stuk: ja, Fred the Shred. Fred de versnipperaar. Fred de banenbreker. Nu dreigt hem zijn ridderstitel, zijn knighthood afgenomen te worden. Omdat hij de bank gebroken heeft. Wordt hij weer Fred met de pet? Dan weet ik nog wel iemand: sir Alan Greenspan, de Amerikaanse centrale bankchef die met zijn lage rentepolitiek de wind zaaide voor de kredietcrisis die de banken brak.

3Het rondje van PostNL. Vorig jaar waren de aandeelhouders van PostNL de grote verliezer van de splitsing van de activiteiten bij TNT die zij zelf hadden doorgedrukt. De koers van PostNL, de eigenaar van onze posterijen én van 29,9 procent van koeriersbedrijf TNT Express, kelderde 73 procent. In januari was PostNL juist een grote winnaar: plus 24 procent tegen nog geen 2 procent voor graadmeter AEX. Waarom? Aandeelhoudersactivisme om TNT Express te verkopen en hoop dat de pensioenlasten van PostNL beteugeld worden. De vakbonden willen dat het kabinet voorkomt dat TNT Express nu ook wordt opgebroken à la ABN Amro en Stork. Vergeefse moeite. Nederlandse ministers grijpen niet in bij bedrijven. Als de bonden druk op de ketel willen zetten, moeten zij PostNL pakken. Die heeft als grootaandeelhouder van TNT Express de troeven in handen. Maar ja, TNT ‘offeren’ is overleven voor PostNL.

2Frans modderworstelen. Het ingenieurs- en adviesbureau Grontmij wil op 9 maart op een openbare aandeelhoudersvergadering bestuurder Jean-Luc Schnoebelen ontslaan. De Fransman is al geschorst door de commissarissen. Grontmij is financieel vastgelopen. In drie maanden zijn in totaal vijf bestuurders en commissarissen vertrokken. Wel vreemd is het openbare karakter van de ‘executie’ wegens obstructie. Openlijke ontslagstrijd aan de top is zeldzaam. De hamvraag: gooit hij zijn 905.923 aandelen op de markt en ruïneert hij de koers nog verder?

1De barometer. Hoe staat de economie ervoor? Heeft u ongewone, maar verifieerbare economische barometers? Mail (m.tamminga@nrc.nl), twitter (@menno_tamminga) mag ook. Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek zag ik dat in de bouw de afgelopen vijf maanden nog elke maand meer bedrijven failliet gingen dan in de vergelijkbare periode van 2011. De bouw is de cruciale schakel: van werk voor architecten en bouwvakkers via woningfinanciers en makelaars tot en met ‘keukenboeren’ en woningmalls. Groene scheutjes? Nee, rode cijfers.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga