lezer van de week

José de Loor, socioloog,Amsterdam:

„Ik erger me aan snoepautomaten in schoolkantines. Zelf kom ik vaak op middelbare scholen, ik ben ambulant begeleider van chronisch zieke kinderen, en altijd zie ik die snoepautomaten staan. Vanmiddag ook weer. Automaten voor snoep en frisdrank, gevuld met mars, bounty, milky way, cola – geen cola light overigens.

„Mij lijkt dit iets om actie tegen te voeren. Ik heb daar wel ideeën over.

„De snoepautomaten zijn doorgaans geen eigendom van de school; ze worden er door een bedrijf neergezet. Dat geldt ook voor de kantine. Die wordt beheerd door een bedrijf. En ook daar ligt hetzelfde assortiment snoep als in de automaten, naast een stel ongezonde broodjes. Vanmiddag telde ik in één school één ongezonde kantine en drie snoepautomaten.

„Ik heb gehoord dat scholieren in Frankrijk maar een keer per dag iets zoets mogen eten.

„Het liefste zou ik de snoepautomaten weghalen. Maar ja, dat is inkomstenderving voor de leverancier. Of de scholieren lopen gewoon naar de supermarkt in de buurt. Al kunnen scholen dat tegengaan, door de kinderen niet van het schoolplein af te laten, of door gezond eten aan te bieden. Of beter, door gezond eten grátis aan te bieden. Nee, niet goedkoper, gratis. Hoe dat moet worden gefinancierd, weet ik niet. Maar ik weet wel dat het beter voor de volksgezondheid is.”

Wie volgende week ‘Lezer van de week’ wil zijn, stuurt foto en korte tekst naar mensen@nrc.nl. De redactie kiest mensen met een bijzonder plan of idee.