Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Leraren in actie om bezuinigingen passend onderwijs

Docenten bij de lerarenstaking van vorige week in Utrecht. Foto NRC / Maarten Hartman

Leraren komen begin maart opnieuw in actie tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. CNV Onderwijs overlegt momenteel met andere organisaties over de vorm van de actie, meldt de vakbond vandaag.

Voorzitter van CNV Onderwijs Michel Rog zegt tegen persbureau Novum dat hij van leraren in het hele land hoort dat door de bezuinigingen het onderwijs “onherstelbare schade” wordt toegebracht:

“Het zit veel leraren hoog dat door een steeds hogere werkdruk kinderen amper kwalitatief goed onderwijs geboden kan worden.”

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil driehonderd miljoen euro bezuinigen. Dat kost mogelijk 5100 werknemers in het passend onderwijs hun baan. Volgens de vakbond is naast de bezuiniging ook de wetgeving niet in orde:

“Een aantal belangrijke zaken, zoals de basiszorg, de inperking van de keuzevrijheid van ouders als het gaat om bijzonder onderwijs en de medezeggenschap, zijn niet goed geregeld.”

Vorige week staakten 22 duizend docenten

Donderdag staakten ongeveer 22 duizend leraren en ondersteuners uit het voortgezet onderwijs al tegen de volgens hen onhaalbare nieuwe urennorm van 1040 uur. De docenten gaven toen ook al aan boos te zijn over de bezuinigingen op het passend onderwijs. Bijna tweehonderd scholen waren toen dicht of hadden vanwege de staking alle lessen geschrapt.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) kondigde direct na de staking al aan dat er de komende tijd meer acties tegen de kabinetsplannen in het onderwijs volgen. Acties vanwege de voorgenomen veranderingen in het passend onderwijs zouden rond de tijd dat de Tweede Kamer hierover gaat praten worden georganiseerd. Inmiddels is duidelijk dat dit onderwerp voor 6, 7 en 8 maart op de agenda van de Tweede Kamer staat.